Tanjug-Sava-Radovanovic.Tanjug-Sava-Radovanovic.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде издало је налог инспекцијским службама у земљи да се изврши ванредна контрола свих увозника воћа и поврћа у циљу, како кажу, отклањања и најмањих неправилности у погледу декларисања производа који се увозе у Србију.

Циљ Министарства је и да се кроз интензивирање контрола спречи било какав покушај узнемиравања јавности и грађана о здравственој исправности пољопривредних производа на тржишту Србије, наводи се у саопштењу Министарства пољопривреде.

„Најважније питање је у апсолутном смислу здравствена исправност хране у нашој земљи и због тога подсећамо још једном да се пре одобравања сваког увоза врше детаљне лабораторијске контроле које су и у случају актуелног питања у вези са декларисањем парадајза показале да је реч о потпуно исправним производима“, напомињу у Министарству.

Медији су пре неколико дана пренели да је у Србију увезен парадајз, а да је на паковању писало да кора парадајза није за људску употребу.

Како кажу у Министарству, парадајз увезен у Србију из Турске је безбедан за људску употребу, што су, наводе, показале све анализе.

Како је објашњено, на основу контроле код увозника утврђено је да је дошло до техничке грешке приликом штампања декларације.

„Тако је на декларацији која се користи за агруме (лимун, поморанџе), остао доњи текст декларације, где се наводе подаци о увознику, земља порекла, при чему испод земље порекла није избрисана напомена да кора није за људску исхрану“, рекли су у Министарству.

Ипак, утврђивање одговорности за грешке које су начињене у погледу самог текста декларације је предмет рада надлежних служби Министарства које су у складу са законским овлашћењима покренуле поступке против одговорних у процесу, поручују надлежни.

„У случају потврђивања одговорности, сви прекршиоци у ланцу ће, у складу са законским овлашћењима, бити најстроже санкционисани“, напомињу у Министарству пољопривреде.

ТопПрес/ Извор: Танјуг