Посланици Скупштине Србије изгласали су синоћ укидање ванредног стања, које је било на снази од 15. марта услед проглашења епидемије вируса Ковид-19.

То у пракси значи да од данас више нема ни полицијског часа, односно забране кретања које је у претходна готово два месеца важило од 17, односно од 18 сати сваког дана, врло често и са „закључаним“ викендима.

Од данас, ни пензионери немају ограничење слободе кретања. Они ће моћи да прошетају кад год пожеле, али би, као и сви остали, требало да се придржавају мера које је прописала епидемиолошка струка. Тако, пензионерима, као и свима осталима, није препоручљиво да шетају у групи, а додатни савет чланова Кризног штаба за борбу против коронавируса јесте да најстарији што више времена проводе у својим домовима. На снази остаје и држање дистанце од два метра, па ће сви грађани Србије до даљег морати да избегавају контакте попут руковања и загрљаја.

– Забрана контакта и надаље постоји, то је најважније запамтити. Мора да нам остане у свести да морамо да штитимо старије од 65 година. Не само они да се они штите сами, већ и ми да их штитимо – истакао је епидемиолог Предраг Кон.

Онлајн настава, која је организована за време ванредног стања, остаје на снази. Министарство просвете издало је подужи списак мера које ће свака школа морати да предузме када 11. маја буде почео да ради боравак за децу до 12 година старости.

Вртићи у Србији, после скоро два месеца паузе, почињу са радом у понедељак, 11. маја, а да би се деца поново вратила у ове колективе, и родитељи морају да испуне одређене обавезе. Поред вртића који ће морати да испоштују одређене мере због пандемије Ковида 19, ево неколико ставки које родитељи морају да ураде да би дете поново послали у вртић. Одлазак на велике породичне скупове као што су свадбе, рођендани и крштења није препоручљив бар до 15. јуна. Епидемиолог др Срђа Јанковић упозорава да докле год имамо присуство вируса, свако веће окупљање представља ризик.

Сходно томе, биоскопи и позоришта неће почети да раде до 31. маја. На отвореном простору биће дозвољено максимално да се окупи 20 људи, па неће бити ни одржавања спортских догађаја са публиком. У већини градова почиње да ради јавни превоз, али ће и овде важити посебни услови, макар у почетној фази. Тако ће у аутобус ће моћи да уђу само запослени, односно путници који имају месечну бус-плус карту за запослене или периодичну карту, али морају имати потврду од фирме да су у обавези да долазе на посао. Наравно, сви корисници јавног превоза мораће да имају маске и рукавице – у супротном неће им бити дозвољен улазак у возило.

У другој фази, када почну са радом факултети, у аутобусе градског превоза моћи ће да уђу и студенти, касније и ученици, да би на крају, у четвртој фази, градски превоз могли да користе и старији од 65 година.

Ако сте се ужелели шопинга у тржном центру, од сутра ћете моћи да кренете у обилазак омиљених радњи. Али, и ту ће важити посебни услови – како за купце, тако и за продавце.

Правило да носимо маске и рукавице важи и за одлазак у угоститељске објекте који су почели са радом почетком ове недеље, како за нас, тако и за запослене у кафићима, кафанама и ресторанима. Градски завод за јавно здравље Београд донео је препоруке за рад угоститељских објеката које остају на снази до даљег, а списак мера можете да прочитате у засебној вести.

ТопПрес/ Извор: Блиц