Топола – Да млади остају на селу и баве се пољопривредом доказ су Васиљевићи из Горње Трнаве где код домаћина Моме оба сина живе и раде на сопственом имању. Засади под воћем из године у годину се шире а глава куће с поносом истиче да у његовом селу доста младих види будућност управо у пољопривреди.

„Пољопривреда дефинитивно има будућност  јер доста младих је остало на селу. Оно што недостаје је још увек мали буџет општине за пољопривреду, имајући у виду да су и приходи мали па су издвајања мања него што би требало. Ова година била је солидна па има и наде да могу млади да живе добро на селу“, каже Мома Васиљевић.

Мома Васиљевић, фото: ТопПрес

Његови засади воћа простиру се на површини од 22 хектара, међу њима  доминира шљива, затим јабука па вишња, трешња и од недавно нектарина.

„Ове године за јагоду и трешњу било је теже јер је било доста падавина  па није било економског резултата, код осталих воћки било је солидно где није било града. Ми сами породично углавном све радимо тако да имамо уштеду што се тиче радне снаге и можемо рећи да се од пољопривреде може зарадити, али се мора много и радити. Видећемо како ћемо ове године проћи са јабуком, за сада је солидног квалитета, остаје само да видимо како и по којој цени ћемо продати“, наглаша Мома.

Фото: ТопПрес

Овај домаћин има и хладњачу за откуп воћа а целокупне количине прве класе извозе се за Европску унију.

Васиљевић је мишљења да млади имају будућност на селу али морају бити удружени.

фото: ТопПрес

„Ја би поручио младима да остану на селу и да формирају задруге, јер тад могу да повлаче средства из Ипарда, фондова републике. Уколико се удруже, може да се направи и  прерада воћа, нека сушара и тад ће опстати. У нашим селима је солидна  инфраструктура,  Тополи фали  производни капацитет да не возимо јабуку, шљиву даље него да ми прерађујемо и то би било од изузетног значаја за све произвођаче“, закључује Васиљевић.

ТопПрес

фото: ТопПрес
фото: ТопПрес
фото: ТопПрес