Топола – Миле Васиљевић из Горње Трнаве од детињства се бави пољопривредом и на њиви је провео већи део свог живота. Заједно са својим братом Момом створио је основу да њихови наследници наставе са обрађивањем земље што су они и учинили. Сада сви заједно породично и без ангажовања радника сезонаца обрађују неколико хектара земље и баве се углавном воћарством.

Фото: ТопПрес

„Моја деца су ту, остали су на селу са нама и  раде пољопривреду, имају основ да шире и унапређују али ко нема све тешко је. Наднице су скупе, ко је мање ситуиран тешко му је, сам на тржишту не може да опстане, ми радимо породично све и онда се некако боримо. Ко је имао и наследно ишло зарадило се, ми смо радили и дању и ноћу, држава је почела да даје субвенције, куповали смо тракторе, атомизере, штедело се и улагало у друго“, каже Миле.

Фото: ТопПрес

Он додаје да би младе пољопривреднике требало мотивисати да остану на селу јер од вредног рада може да се заради.

„Требале би веће субвенције, семинари, едукације, да знају шта им се нуди какви су услови. Такође  удруживање јер сами на тржишту теже могу да опстану.  На воћу има зараде, са културе на културу али у ратарству нема“, истиче овај домаћин.

Фото: ТопПрес

Његова породица поседује неколико хектара различитог воћа па када се сумира година са културе на културу дошло се до закључка да је шљива најисплативије воће.

„Трешња и вишња ове године лоше због кише, јагода је била  у пластеницима па смо добро прошли.  Шљива добро, јабука лоше родила и тешко иде продаја. Шљива најрентабилнија може за извоз, ракију, сушење, џем, ако се и не прода у свежем стању може да се преради на било који начин“, каже Васиљевић.

ТопПрес

Фото: ТопПрес