profimediaprofimedia

Власници оружја припремају ужурбано папире за замену оружних листова, јер рок за добијање истиче 5. марта. Ако се усвоји Владин предлог, овај рок ће бити продужен за још годину дана.

Када је усвојен закон о оружју грађанима су дате три године да му се прилагоде. Како волимо увек да чекамо последњи тренутак, већина власника пушака и пиштоља тек је прошле године почела да мења оружне листове, па су надлежни схватили да неће стићи до марта све да их обраде.

Зато је у Скупштину стигао предлог Закона којим се овај рок помера за још годину дана. Уколико и тај рок пропусте, мораће да плате казну која се креће и до 150.000 динара.

– Овај рок процењује се као довољан за све учеснике у поступку замене исправа да испуне своје законске обавезе. Физичка лица која имају одобрење за држање трофејног оружја дужна су да у року од годину дана од дана почетка примене овог закона пререгиструју, продају, онеспособе или предају оружје без накнаде у корист Србије – пише у предлогу Закона.

За разлику од старе праксе, на једном новом оружном листу омогућена је регистрација до 10 комада пушака или пиштоља. Према незваничним подацима грађани Србије поседују најмање 600.000 оружних листова.

Власник оружја обавезан је да приликом замене оружног листа, у полицијску станицу донесе оружје на увид, као и старе исправе. Потребна му је потврда да против њега није покренут кривични поступак, као и лекарско уверење о способности за држање и ношење оружја.

Издавање новог оружног листа кошта 1.500 динара, док су власници оружја са олученим цевима – пиштољи, револвери, карабини – дужни су да уплате и републичку таксу која износи 5.360 динара. Уз ове трошкове, лекарско уверење кошта од 3.500 до чак 6.000 динара, што укупан износ замене овог документа подиже и на више од 12.000 динара.

Грађани који имају издат оружни лист за ловачко оружје са неолученим цевима, дужни су у року од шест месеци од дана почетка примене овог закона да предају наведену исправу надлежном органу.

Нови Закон укинуо је категорију трофејног оружја. Према евиденцији МУП-а, до ступања на снагу нових прописа у Србији је било регистровано укупно 63.558 комада трофејног оружја. До марта ове године више од половине власника пререгистровало је своје ватрене трофеје.

Трошкови за нови оружни лист:

– Образац оружног листа – 1.500 динара
– Такса за оружје са неолученим цевима – 2.560 динара
– Такса за оружје са олученим цевима – 5.360 динара
– Лекарско уверење о здравственој способности за држање и ношење оружја – од 2.490 до 6.000 динара
– Обука за безбедно руковање ватреним оружјем – од 6.000 до 10.000 динара
– Ловачки испит (само за ловце) – 4.000 динара

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс, Горица Авалић