Држава одлучила да коначно уведе ред код прегледа исправности моторних возила. После годину дана примене прописаће се износ најнижег и највишег плаћања. Од септембра би требало, како Новости незванично сазнају, да се уведе ред у рад линија техничких прегледа у Србији, тако што би држава, одредила најнижу али и највишу цену

Ова мера би, сматрају добри познаваоци ове области, довела до смањења цене услуге техничког прегледа возила, која је од ступања на снагу почетком јула 2018. новог Правилника о ТП достигла и 6.000 динара за возила Б категорије… „Држава је обавезна према важећем Закону о безбедности саобраћаја Србије да одреди најнижу али и највишу цену техничког прегледа“, каже председник Удружења техничких прегледа Србије (УОТП) Трифун Стојановић.

Додаје да не зна зашто то тачно годину дана после ступања на снагу новог правилника није урађено.

Цене техничког прегледа за најбројнију категорију возила (путнички аутомобили) крећу се од 4.000 до 6.000 динара, пишу ове новине.

„Разлог повећања са 800-1.500 динара колико је коштала ова услуга до средине прошле године (а нажалост било је и бесплатних техничких прегледа) су повећани трошкови, али и смањење провизије које осигуравајуће куће дају власницима техничких прегледа. Ми смо као удружење, у сарадњи са осталим асоцијацијама ТП, неколико пута достављали надлежнима наш предлог ценовника“, каже Стојановић.

Тај предлог ценовника на основу реалних трошкова, уз одређену зараду за власника би обрадовао наше возаче јер би за путнички аутомобил излазак на линију ТП коштао око 20 евра.

„Калкулисали смо са том ценом и мислим да смо били реални. Наравно то је било пре смањења провизије које дају осигуравајуће куће за закључивање полисе обавезног ауто-осигурања. Наводно ће и те провизије бити ускоро регулисане. Уколико тако буде, онда је могуће и знатно снижавање цена ове услуге од изузетне важности за безбедност саобраћаја“, истиче Стојановић.

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости