Већ 10 дана лажни и неквалитетни мед се повлачи са тржишта

Већ 10 дана лажни и неквалитетни мед се повлачи са тржишта

Повлачење производа који не испуњавају параметре квалитета да би били мед, који се употребљава као намирница у исхрани, траје већ 10 дана, наводе за Танјуг из Ветеринарске инспекције Министарства пољопривреде.

„У току службених контрола произвођача и дистрибутера меда на тржишту Србије, утврђено је да мед одређених произвођача не испуњава захтеве квалитета који су прописани Правилником о квалитету меда и других производа пчела“, наводи се у писаној информацији.

Додаје се да такав мед не може бити коришћен као намирница у исхрани, већ само за кување или печење (пекарски мед).

Повлачење оваквих производа са тржишта врши се на основу решења ветеринарске инспекције. Ова инспекција је проследила информацију санитарној инспекцији како би се утврдило да ли се такав мед налази у објектима колективне исхране.

Ветеринарска инспекција истиче да се не ради о небезбедном, већ производу који не испуњава параметре квалитета.

„У складу са овлашћењима, биће поднете одговарајуће пријаве, а информација о утврђеном стању је већ прослеђена другим надлежним органима и инспекцијама ради предузимања мера из њихове надлежности“, навела је Управа за ветерину.

Председник Савеза пчеларских организација Србије (СПОС) Родољуб Живадиновић у изјави за Танјуг каже да се оваква важна акција никад се до сада није догодила у Србија, јер су истовремено ангажовани сви надлежни органи, ветеринарска инспекција, тржишна инспекција, полиција, управа криминалистичке полиције, пореска полиција и санитарна инспеција.

„Према нашим сазњањим, ветеринарска инспекција је узела преко 150 узорака меда на терену. По први пут се у свим узорцима утврђује аутентичност меда, то јест порекло шећера у меду. Тако се откривају и веома вешти фалсфикати, који иначе пролазе стандардне анализе“, рекао је он.

Живадиновић тврди да је, према сазнањима СПОС, до сада откривено фалсификовање меда од стране фирме „Мед Хани“ из Вучак код Смедерева, и пољопривредног газдинства Вученовић из Сремске Митровице.

„Према нашим информацијама током контрола нађен је како фалсификовани мед, који доминира, тако и прави мед који има поремећене факторе квалитета из разлога претераног грејања или чувања пре стављања у промет“, рекао је он.

Живадиновић је објаснио да пореклом прави мед може да се продаје искључиво под етикетом пекарског меда, за кување и печење, али не за конзумацију.

„Ипак појава таквог меда приликом контроле је симболична појава, а у 99 посто случајева ветеринарска је открила фалсификовани мед, у распону од тоталних фалсификата који нису видели пчелу, до медова којима је додата значајна количина шећера“, рекао је он.

СПОС апсолутно подржава ову акцију која је у току, и инсистира да се заврши код свих субјеката који пласирају мед на тржиште.

„Захваљујемо председници Владе Србије и министру пољопривреде који подржавају акцију, јер без њих не би дошли до оваквих резултата“, закључио је Живадиновић.

ТопПрес/  Извор: Танјуг

KOMENTARI