Захлађење са кишом и осетан пад температуре очекује се у целој земљи у среду увече, а од уторка наредне седмице опет ће уследити лепо време и према прогнозама овај октобар ће бити топлији од просека, уз просечну количину падавина.

Како је за Тањуг најавио метеоролог РХМЗ-а Слободан Совиљ, температуре које су забележене ових дана, а које су чак и до 10 степени више од просечних вредности, задржаће се током сутрашњег дана.

Совиљ додаје да нас захлађење са кишом и осетан пад температуре очекује у среду увече за шта је, појашњава, „крив“ продор веома хладног артичког ваздуха, који ће преко британских острва, западне и средње Европе струјати према Балкану.

„Ово захлађење северним Алпима донеће снег, северном и централном делу Медитерана интензивне пљускове праћене грмљавином, а нашем подручју кишу и захлађење за 10 до 15 степени“, каже Совиљ.

Киша ће почети најпре у Бачкој у среду увече, наводи Совиљ и додаје да ће се у току ноћи наоблачење проширити на западну Србију, Срем и Банат, а у четвртак ујутру на све остале крајеве Србије, условљавајући пад температуре за 10 до 15 степени.

Наводи да ће се хладније време задржати све до краја седмице тако да ћемо од петка до недеље имати максималну температуру између 12 и 17 степени на подручју Србије.

„У петак нас очекује престанак падавина, али ће слабих и краткотрајних још бити у суботу, недељу и понедељак“, каже Совиљ и додаје да ће највише кише пасти у четвртак, због чега ће на снази бити жути метеоаларм, који подразумева количину кише већу од 20 литара по квадратном метру за период од 12 сати.

Наредне недеље од уторка поново нас очекује пораст температуре и лепше време.

Тако ће у октобру средња температура ваздуха бити за један степен изнад вишегодишњег просека.

Очекује се да средња максимална температура, бар у нижим пределима буде између 21 и 23 степена, а у планинским пределима у зависности од надморске висине од 11 до 18 степе, а количина падавина у већини места прогнозирана је од 40 до 60 литара кише по квадратном метру.

Што се тиче појаве мраза, прогнозирано је један до четири мразна дана, каже Совиљ и додаје да је то мало више у односу на септембар када је било три мразна дана на подручју Србије.“У сваком случају биће топлијих и хладнијих периода, односно значајнијих варирања температуре ваздуха, што је и уобичајено за ово доба године“,закључује Совиљ.

ТопПрес/ Извор: Танјуг