Влада Србије усвојила је на данашњој седници измене и допуне Уредбе о енергетски угроженом купцу које ће већем броју грађана омогућити попуст за електричну енергију, гас или грејање, саопштено је из владе.

Пензионери који имају уговор о снабдевању електричном енергијом на своје име, а чија пензија не прелази 21.766,26 динара, имаће право на додатно умањење рачуна у износу од 1.000 динара током грејне сезоне.

Изменама Уредбе право на умањење рачуна за електричну енергију, гас или грејање имаће и домаћинства чији су чланови остварили право на увећану новчану помоћ, а омогућено је и да се право на умањење рачуна стиче по службеној дужности што ће бити омогућено кроз размену података између надлежних институција и снабдевача.

На тај начин биће значајно увећан број домаћинстава обухваћених олакшицама, наведено је у саопштењу.

„Током читаве године радили смо на томе да повећамо број грађана који користе право на олакшице за потрошену енергију. Сада посебан акценат стављамо на наше најстарије грађане и омогућили смо да пензионери који имају бројила на своје име и пензије до 21.766, 26 динара добију месечно за 1.000 динара ниже рачуне за електричну енергију током зимске сезоне“, рекла је министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић, саопштило је министарство.

Позвала је наше најстарије суграђане да се пријаве од следеће недеље на шалтерима у својим општинама.

„Мислили смо и на оне који нису у могућности да се пријаве лично и њихови рачуни ће се умањивати по службеној дужности. Читав процес је поједностављен како за пензионере, тако и за све остале категорије најугроженијих које на основу Уредбе имају право на значајна умањења рачуна за енергију. Такође, подсећам и да одговорним понашањем према потрошњи електричне енергије сви грађани могу умањити своје рачуне током грејне сезоне и до 40 одсто“, рекла је министарка.

Поред препознавања нових посебно осетљивих група домаћинстава, измене Уредбе ће омогућити да се поступак остваривања права на статус енергетски угроженог купца спроводи по службеној дужности, кроз размену података између надлежних институција и снабдевача.

На тај начин биће значајно увећан броја домаћинстава обухваћених олакшицама.

Влада Србије је у децембру 2022. године донела нову Уредбу о енергетски угроженом купцу којом је унапредила критеријуме за остваривање статуса енергетски угроженог купца како би омогућила већем броју домаћинстава да остваре право на умањење рачуна за електричну енергију, гас или даљинско грејање.

Овим прописом, грађанима који са својим примањима не могу да приуште довољну количину енергије за свакодневне потребе, омогућено је смањење рачуна и до 50 одсто, а до сада је око 72.000 домаћинстава остварило ово право, навели су из министарства.

Усвојена уредба о управљању отпадом од грађења и рушења

Влада Србије усвојила је и Уредбу о начину и поступку управљања отпадом од грађења и рушења.

Уредбом се први пут прописује начин управљања отпадом који настаје извођењем грађевинских и других радова на изградњи и рушењу објеката, адаптацијама, реновирању, реконструисању објеката, изградњи, одржавању и замени инфраструктурних објеката, као и ископима за стамбену, индустријску и путну инфраструктуру, саопштено је из Владе Србије.

Како се наводи, последњих година приметна је експанзија грађевинских радова и повећан број градилишта на којима се без изузетка генерише велика количина отпада што је довело до потребе да се пропишу јасни поступци управљања овом врстом отпада од његовог настанка па до збрињавања – коначног одлагање или рециклаже.

На седници је усвојена измењена и допуњена Уредба о утврђивању плана смањења амбалажног отпада за период од 2020. до 2024. године која има за циљ да унапреди управљање комуналним амбалажним отпадом и подстакне развој инфраструктуре за одвојено сакупљање амбалажног отпада из домаћинства и сектора услуга, малих трговина и угоститељства.

Измене Уредбе доносе се како би се збринуо амбалажни отпад настао од амбалаже која није рециклабилна, као што су вишеслојна пластика, метализирана вишеслојна пластика и друго.

Продужено ограничење цене деривата нафте до краја новембра

Владе Србије продужила је уредбу о ограничењу цена нафтних деривата до краја новембра.

Измењена Уредба усвојена је у циљу спречавања већих поремећаја и очувања животног стандарда, а имајући у виду да је тржиште дериватима нафте и даље нестабилно, наводи се у саопштењу из Владе Србије.

Ограничавање цена горива почело је да важи од фебруара 2022. године, а сваког петка до 15 часова објављују се највише цене које ће важити наредних недељу дана.

Донета одлука о заштити предела изузетних одлика „Потамишје“

Влада Србије донела је одлуку о проглашењу заштите предела изузетних одлика „Потамишје“, којом је обухваћено укупно седамнаест села овог подручја.

Како се наводи у саопштењу, на овај начин посебно се ставља акценат на очување начина живота у овим сеоским срединама, која својом руралном архитектуром, традиционалним начином живота и културом, као и производњом хране, представљају изузетну реткост, али и велики потенцијал за развој туризма.

Осим што представља станиште аутохтоних животињских и биљних врста, посебну вредност овом подручју даје и Меморијални комплекс Михајла Пупина, који представља културно добро од изузетног значаја, истиче се у саопштењу.

На данашњој седници донета је и одлука да се статус споменика културе додели хидроелектранама „Сићево“ у истоименом селу код Ниша и „Вучје“ у Вучју код Лесковца, као и цркви Преображења господњег у Љубовији.

ТопПрес/ Извор: Танјуг