foto tanjug dragan kujundzicfoto tanjug dragan kujundzic

Пре две године донета је одлука да студенти који су уписали студије по предболоњском систему (до 10. септембра 2005.) имају право да до 30. септембра 2018. године заврше студије по том старом програму, али сада је покренут поступак за још једно продужење рока.

Студентска конференција универзитета Србије (Сконус) је, наиме, „након консултације са студентским парламентима универзитета“, доставила такав предлог одбору за образовање републичке скупштине, пише данашња „Политика“.

Мале шансе

Поводом овог захтева, представници студентске конференције су разговарали прошле среде с председником одбора Муамером Зукорлићем који каже да је у том разговору изразио уверење да је „веома мали простор за прихватање предлога“.

– Са иницијативом Студентске конференције биће упознати сви чланови одбора и од њихове одлуке зависи да ли ћемо је уврстити у дневни ред наше седнице. Ја сам у принципу за то да о свему треба расправљати, али одлуку ипак доносе чланови одбора – примећује Зукорлић.Он ову своју скептичност према предлогу објашњава тиме да је исто скупштинско тело 2016, кад је такав захтев такође био на дневном реду, многи су тада били за то да се рок продужи само за годину дана, прихватило овај двогодишњи рок, уз услов да нема нових продужења.

Било би то већ четврто продужење рока…

– Тада сам се обавезао, јер сам се залагао за двогодишњи рок, да ћу, ако се захтев понови, бити на страни оних који су против новог продужења. Било би то већ четврто померање рока, а сви они који су хтели да искористе добру вољу законодавца да им се да нова шанса имали су довољно времена да је искористе – рекао нам је Зукорлић, поново напомињући да и овог пута коначну реч даје одбор.Шарчевић: Бесмислено

И министар просвете Младен Шарчевић каже да одлука о евентуалном року не зависи од њега, иако има утисак да су овакве иницијативе постале помало бесмислене јер више нема ни предавача за неке предмете који су и укинути.

Према томе, требало би имати у виду и то с којим проблемима се суочавају декани факултета који морају да обезбеде наставнике за предмете којих више нема у програмима.

Шарчевић ипак додаје да Скупштина има право да промени одредбу Закона о високом образовању (члан 148.) којом је 30. септембар 2018. одређен као последњи дан до када „вечити студенти“ могу да дођу до дипломе „по старом“.

– Ја нећу да терам инат ни са ким. Ако Скупштина донесе такву одлуку, моје је да је спроведем – каже министар и напомиње да је 2016, када је усвојен последњи захтев о продужењу рока, речено да помажемо огромној групи студената којима је до дипломе преостало само неколико испита, а сад испада да за две године нико није дао ни испит и да им треба нови рок.На примедбу да се претпоставља да је реч о заиста великом броју људи, Шарчевић подсећа да су они факултет уписали пре 13 и више година и да имају право да наставе студије, али по новим програмима.

Могли су седам испита да положе до сада…

– Још од фебруара се помиње да ће да пишу петицију, а да су од фебруара до септембра полагали по један испит месечно – могли су да их положе седам – примећује министар и оцењује да је периодично обнављање ових захтева неозбиљно и неодговорно, али понавља да Скупштина може да донесе друкчију одлуку.Представници студената су иначе и сами свесни тога да њихове молбе губе на значају самим тим што се сваке године, или сваке друге, понављају, па су овог пута предложили да се „вечитима“ продужи рок „уз обавезу да се изврши пријава оних који желе да наставе студија и да се пријављенима одреди рок за завршетак у складу с бројем преосталих испита, по еквивалентном моделу који се примењује за студенте који су уписани након ступања на снагу закона из 2005. године“.

Председник Студентске конференције Милан Савић каже да би одбијање њиховог предлога значило да његове старије колеге морају да се прекомандују на студирање по новом програму, што би стварало додатне проблеме и студентима и факултетима.

Председник одбора Зукорлић, којем је достављен захтев студената, није се изјашњавао о овом детаљу са списковима пријављених, а верујемио и да скупшински одбор не би преузимао на себе улогу пописивача „оних који желе да наставе студије“.

Мада би они који евентуално буду разматрали предлог о новом року свакако требало да имају у виду ову нову иницијативу о пописивању студената на основу које би се бар знало колико „вечитих“ у Србији заиста размишља о томе да успешно оконча студије.

ТопПрес/ Извор: Политика