foto-pixabay-coyot

Студенти који су уписали факултет по старом програму, пре увођења „болоње“, покренули су петицију да им се продужи рок за завршетак факултета, који истиче 30. септембра ове године.

Петицију је до сада потписало више од 2.200 студената и они кажу да је бесмислено ограничавати рокове за завршетак студија, јер када су уписивали факултет ограничења није било.

Увођењем Болоњске декларација 2006. године, академцима који су студије уписали по старом програму дат је рок да дипломирају до школске 2011/2012 године. Рок за завршетак студија више пута је померан, најпре на 2014. годину, затим на 2016, па на 2018. године, да би прошле године добили рок од годину, тачније до септембра 2019. године да окончају студије.

Процена је да тренутно у Србији има око 10.000 старих студената, али да сви нису активни. Једна од њих је Верица Ивановић Кузмановић која каже за Тањуг да би се продужењем рока проблем релативно брзо решио, студенти би окончали своје студије, а факултети избегли додатни хаос око организације.

Она каже да стари студенти нису сигурни шта им се нуди као решење уколико не заврше студије до септембра и да су опције које се помињу неприхватљиве за њих.

Подсећа да је већина на корак до дипломе, да су углавном апсолвенти којима је остало највише четири испита до краја, те да је нелогично да их сада врате на ниже године студија.

Већина њих, како каже, већ ради, неки одавно не живе у месту где су студирали тако да не могу да напуштају посао да би слушали предавања на факултету. Додали би нам нове испите који су суштински исто градиво само издељено у више мањих испита, а које смо већ положили али бисмо морали да их додатно плаћамо. Плаћали би и признавање већ положених испита који су били значајно обимнији него по болоњи – појашњава она.

Све то им се намеће, сматра она, да би се оправдала илузије о успешности болоњске реформе и да они на тај начин постају „колатерална штета“.Члан скупштинског Одбора за образовање проф. Марко Атлагић каже да питање старих студената прати од почетка и да су претходним продужавањем рокова многи од њих завршили студије.

Да ли ће бити новог продужетка, како каже, зависи шта ће рећи Министарство просвете, али је његов лични став, као педагога, да им се дозволи продужење рока да заврше студије.

Напомиње да су они студије уписали по закону у коме је стајало да студије морају да се заврше по програму по ком су уписане и да нема никаквих ограничења за завршетак факултета.

– Што се мене лично тиче ја сам као педагог да им се дозволи продужетак и не би требало да им се ускраћује то право, посебно за оне који раде и студирају – закључио је он.

ТопПрес/ Извор: Танјуг