Фото: Танјуг, Р. ПрелићФото: Танјуг, Р. Прелић

„Старим студентима“ у септембру истиче рок за завршетак студија, Студентска конференција универзитета Србије (Сконус) тражи ново продужење рока, а неизвесно је каква ће бити судбина иницијативе коју су упутили скупштинском Одбору за образовање.

Било би то четврти пут да се „старим студентима“ овај рок продужава, а Муамер Зукорлић, председник скупштинског Одбора за образовање каже да ће, уколико буде воље међу већином чланова, предлог СКОНУСА бити разматран, али да одбор није једина адреса за решавање тог проблема, већ да то могу бити и Министарство просвете, влада, као и било који посланик.

„Оно што јесте проблем у вези са тим питањем је чињеница да нам је маневарски простор веома сужен, зато што је три пута било промене закона о овој теми“, наводи Зукорлић.

Он каже да се током последње расправе на одбору 2016. године, после чијег предлога је Скупштина донела одлуку о новом продужењу рока, лично заложио да рок буде продужен на две, а не на једну годину.

Тада је, напомиње, члановима одбора, чији аргумент је био да ће се, када истекну те две године, поново суочити са захтевом за продужетак рекао:„ Хајде да им изађемо у сусрет на две године, а онда ћемо заузети став да више неће бити продуживања“.

„Тако сам и себи негде везао руке, међутим, нећу бити крут. Уколико буде воље код већине чланова одбора, ја се нећу супротставити том решењу“, каже Зукорлић.

Он, међутим, сматра да и психолошки, рационално и морално скоро да не постоје агрументи за ново продужење рока.

ТопПрес/ Извор: Танјуг