Већници у Тополи усвојили први ребаланс буџета, увећање око 30 милиона динара

Већници у Тополи усвојили први ребаланс буџета, увећање око 30 милиона динара

Топола – У Тополи је јуче одржана 47. Седница Општинског већа у присуству свих седам чланова. Дневни ред је био сачињен од око 20 тачака које су са потребном већином усвојене. Свакако најважнија тачка била је прва измена Одлуке о буџету тзв. ребаланс којим је постојећи буџет увећан за око 30 милиона динара.

Фото: ТопПрес

„Од доношења нашег буџета за 2022. годину доста тога се издешавало што је довело до раста цена, морали смо сходно томе да ускладимо нашу Одлуку о буџету јер креће грађевинска сезона, инвестициони циклус се отворио кренули смо у одређене радове. На пар тендера смо имали проблеме са ценама које су знатно повећане у односу на предвиђена средства тако да смо морали да изребалансирамо да све доведемо у употребљиву вредност да би се људи јављали на тендере и предузимали послове да раде који су неопходни за наше грађане. Имамо и неких одлука које се односе на превоз, затим на пројекат реконструкције спортске сале у Средњој школи где морамо да обезбедимо учешће и за камион смећар у ЈКСП ‘Топола’, то је само припрема за преузимање посла одвожења смећа са сеоског подручја. Било је одлука и за вртић, солидарне помоћи, систематизације, текуће ствари. Донели смо одлуку о финансирању поправке и ревитализације путева који се користе у јавне сврхе, имамо проблема око имовинско правних односа тако да ћемо то решавати превођењем на општину или радовима динар на динар“, изјавио је за ТопПрес Владимир Радојковић, председник општине Топола.

Владимир Радојковић, председник општине Топола, фото: ТопПрес

Са усвајањем првог ребаланса буџета повећано је неколико ставки у буџету уз помоћ којих ће се реализовати планиране инвестиције.

„Имамо незнатно повећање за 4,16 одсто односно за 31 милион динара. Приоритет је дат свим оним инвестицијама које могу да се реализују до краја године, превоз запослених, додатна средства за услуге превоза. Топола је планирала две велике инвестиције у области основног и средњег образовања, код основног то је прикључак ОШ „Карађорђе“ на гас, планирано је пет милиона динара али због повећања цена морали смо да издвојимо још око седам милиона па је укупна вредност такве инвестиције 11.400.000, 00 динара имамо и инвестицију око 10.000.000, 00 динара то је регулисање водоводне линије у ОШ ‘Карађорђе’, код Средње школе ‘Краљ Петар I’ добили смо наменски трансфер од републике за реконструкцију спортске сале а учешће општине је око седам милиона динара, укупна вредност  инвестиције је око 36 милиона динара.  Издвојена су и додатна средства за капиталне субвенције, улагање у ЈКСП ‘Топола’, јер је циљ оснаживање нашег Комуналног предузећа, како би преузели одвожење смећа са сеоског подручја а средства су издвојена за куповину основних средства. Наш укупни буџет је 792.324.812, 00 динара а био је пре ребаланса  760.695.190, 00 динара и можемо рећи да је  развојни јер су на другом месту капиталне инвестиције“, казала је  Јасна Миљковић, руководилац одељења за буџет, привреду и друштвене делатности општине Топола.

Јасна Миљковић, руководилац одељења за буџет, привреду и друштвене делатности општине Топола, фото: ТопПрес

На седници је усвојено и низ појединачних захтева грађана за лечење или санирање локалних путева као и за надохнаду штете од уједа паса.

ТопПрес

Фото: ТопПрес

Фото: ТопПрес

Фото: ТопПрес

Фото: ТопПрес

KOMENTARI