Горњи Милановац – За домаћом храном одувек је владало посебно интересовање а последих годину дана услед пандемије која нас је задесила потражња се повећала. Све више грађана бира здравије производе пуне витамина јер ће на тај начин ојачати свој имуни систем. Како би својој деци обезбедили здрав напитак а онда и осталима породица Величковић из Горњег Милановца започела је прераду воћа у сокове и то апсолутно природне без додатака.

„Правимо матичне сокове без воде и шећера од сезонског воћа са комбинацијама и уз додатак поврћа а од недавно радимо и услужно припрему сока. Воће набављамо од наших узгајивача из окружења и за сада смо презадовољни како све то функционише обзиром да смо у овом послу око годину дана. Издвојио би комбиновани сок јабука-цвекла-шангарепа, јабука и лимун, аронија без додатака и низ разних укуса од воћа које успева у нашој околини“, рекао је за ТопПрес Милан Величковић.

Сокови без додатка воде и шећера, фото: ТопПрес

Овај млади произвођач заједно са својом супругом дневно у сезони преради око 200 литара сока од разног воћа. Истиче да је процес припреме од посебне важности како би се сачували витамини из воћа.

„Најпре морамо воће припремити, односно самлети или испасирати зависно о ком се воћу ради. Након тога иде у пресу где се под притиском цеди и из њега излази сок који иде даље у пастеризатор где се уз топлотно загревање флашира. Људима се веома свиђа овако припремљен сок јер је задржао мирис, укус, боју и хранљивост воћа тако да је осећај као да имате испред себе свеже воће само у течном облику. Због тог начина припреме ми смо почели услужно да цедимо и интересовање је велико“, каже Величковић.

Сокови без додатка воде и шећера, фото: ТопПрес

Према његовим речима углавном се продаја сокова одвија на кућном прагу и ко једном проба сок увек се врати поново. Наглашава да у плану имају и нове методе прераде чиме би повећали палету производа и раширили њихову производњу.

ТопПрес

Сокови без додатка воде и шећера, фото: ТопПрес