smart

Ове недеље се у 30 европских земаља одржава једна од највећих акција контроле возача, која ће трајати до 27. марта. У четвртак ће се 24 сата непрекидно мерити брзина кретања на свим најважнијим путним правцима. Поред ручних радара, користићемо и пресретаче, видео-надзор, а контролисаће се и присуство алкохола у крви, каже за РТС Владимир Вида из Управе саобраћајне полиције.

Акција Саобраћајне полиције првенствено је усмерена на контролу брзине кретања возила, али ће се контролисати и присуство алкохола у крви возача, а по потреби и присуство психоактивних супстанци, каже за РТС Владимир Вида из Управе саобраћајне полиције.

„Ово је акција појачане контроле, сви расположиви полицијски службеници су на терену, поред ручних радара користићемо и пресретаче, систем видео-надзор, а вршиће се и контрола просечне брзине кретања на ауто-путевима“, рекао је Владимир Вида.

У четвртак 27. марта реализоваће се такозвани „Спид Маратон“, током ког ће на свим најважнијим путним правцима брзина бити мерена непрекидно, а Вида истиче да је циљ ове акције да сви буду безбедни на путевима.

Према његовим речима, одређени број локација у којима се спроводи контрола биће у близини пешаких прелаза.

„Прошле године је 18 смртно страдалих пешака на пешачким прелазима. Ове године већ два“, каже Вида.

Додаје да се зона школе, у којој је максимална брзина кретања 30 километара на сат, увек контролише, што уз присуство саобраћајне полиције, што преко радара.

Тест на дрогу по потреби

Истиче да је у односу на претходну годину, дупло увећан број саобраћајних прекршаја, а да је повећан број возача под дејством алкохола.

Што се тиче психоактивних супстанци, све је већи број прекршаја, за два месеца 75 више, каже Вида.

Напомиње да све категорије учесника у саобраћају, односно све старосне групе, прекорачују брзину.

„Када је у питању алкохол, од почетка године искључено је 8.700 возача, близу 1.500 њих задржано је у станици полиције, са преко 1,2 промила алкохола у крви“, каже Вида.

Што се тиче психоактивних супстанци, од почетка године искључено је близу 500 возача, углавном младих.

„Велика већина возача су до 30 година који су били под дејтством наркотика. Зато су, када се спроводе превентивне акције, оне углавном усмерене ка младима, да се на њих утиче“, каже Вида.

Објашњава да је алко тест, који траје неколико секунди, предвиђен за сваког возача који се контролише, док се тест на психоактивне супстанце ради уколико полицајац процени да је то потребно.

„Тест на психоактивне супстанце траје десетак минута. Уколико се посумља да је неки возач под дејством наркотика, онда се тај возач тестира“, каже Вида.

Додаје да оваквих прекршаја има у свим развијеним европским земљама, да је однос прекршаја због алкохола и психоактивних супстанци 4:1, али да се та разлика смањује.

Резултати ове акције очекују се у понедељак после 10 сати.

ТопПрес/ Извор: РТС