Велика инвестиција стиже у Горњи Милановац: Фабрика за прераду отпадних вода вредна пет милиона евра

Велика инвестиција стиже у Горњи Милановац: Фабрика за прераду отпадних вода вредна пет милиона евра

Горњи Милановац – Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац најавио је велику инвестицију, од чак пет милиона евра, која ће бити реализована у сарадњи са Министарством екологије, а ради се о погону за прераду отпадних вода у селу Млаковац. У плану је комплетна реконструкција пречистача али и долазних водова.

„Од када је направљен пречистач отпадних вода у Млаковцу није завршен до краја. Ми сада желимо да урадимо комплетан циклус , који ће обухватити и прераду чврстих остатака који остају након пречишћавања отпадних вода и да их у зависности од пројекта који буде прихваћен, а јавни позив за пројектовање и изградњу-што ће обављати једна компанија, расписаће Министартсво, користимо за ложење у новој котларници на био масу, заједно са одређеним процентом дрвних остатака. Тренутно се чврсти остатак складишти на депонији која има посебно одводњавање, након чега се део муља враћа у пречистач и тако у круг“, рекао је Ковачевић.

Идеја је да се направи способан пречистач који ће моћи да подмири потребе града и привреде.

Део новца биће употребљен за доградњу постојећих канализационих система на територији града. Радиће се у једном делу Луњевице, где није решено питање канализационе мреже, затим у једном делу Велеречи као и у још неколико делова града, како би све било повезано на колектор. У наредном периоду биће изабран извођач радова, до краја године уведен у посао а до краја 2022.године и да посао буде завршен.

ТопПрес/ РИНА

KOMENTARI