foto tanjug foto tanjug

Ученике првог и петог разреда од септембра очекују нови, другачији уџбеници, а моћи ће да уче и из дигиталних књига. Биће формиране и ученичке задруге у школама, па ће школе, без посредника, набављати уџбеничке комплете, што би родитељском буџету требало да донесе уштеду до 15 одсто.

Ове новине доноси предлог Закона о уџбеницима, који ће већ следеће недеље, по хитној процедури, наћи пред  посланицима.

Помоћница министра просвете Весна Недељковић као једну од најважнијих предности новог закона наводи укидање ограничења да уџбеници могу да иду у учионице једино ако су се за њих определили наставници који предају бар пет одсто ученика одређеног разреда. Тиме су поново узети у обзир издавачи који су нудили квалитетна издања, а за које је министарство просвете у претходном сазиву увело квоту од најмање пет одсто, како би се смањио број јер их је у једном тренутку било чак 78.

– Толики број издавача није реалан. На конкурс за уџбенике за први и пети разред, чија израда је у процедури, пријавило се нешто више од 20 издавача, са 188 уџбеничких комплета – каже за „Новости“ Весна Недељковић.

– Праведније је да и мали издавачи добију шансу, како бисмо избегли монопол, а здрава конкуренција повољно ће утицати и на формирање цена.

Каталог нових уџбеника за први и пети разред ће бити објављен 30. априла, па школе до тада не треба да уговарају набавку уџбеника.

– Послали смо допис свим школама за први и пети разред. Нема логике да се наручује нешто за шта се још не зна како ће да изгледа и колико ће да кошта. Родитељима јесте лакше да плаћају на рате, али они на крају морају да буду обештећени, уколико буде разлике у цени, између постојећих и нових уџбеничких комплета. Није логично ни како се наставници опредељују од ког издавача ће да наруче уџбенички комплет, када још нису видели ни како изгледају. У првом и петом разреду биће уведен сасвим нови концепт, исходно учење, па ће се и уџбеници доста разликовати – наглашава помоћница министра.

Од сада ће уџбеници на одобравање моћи да се предају, уместо једном годишње, целе године. У изради ће се наћи и уџбеници за ученике са сметњама у развоју и инвалидитетом. Другачији ће бити поступак доделе бесплатних уџбеника и побољшана ситуација када је реч о недостајућим уџбеницима, попут оних намењених националним мањинама и ученицима средњих стручних школа.

– И ове године биће подељени бесплатни уџбеници за социјално угрожене категорије ученика. Трудићемо се да, на основу ограниченог буџета, што више деце добије бесплатне уџбеничке комплете. Снабдећемо и школске библиотеке уџбеницима које ће моћи да користе – објашњава Весна Недељковић.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс/ Вечерње новости