У Србији се тренутно раде три велика система којима ће вода за наводњавање стићи до парцела, акумулација за водоснабдевање Сврачково, а улаже се и у водоводне мреже како би се смањили губици, рекао је данас за Танјуг директор Јавног водопривредног предузећа Србијаводе Горан Пузовић.

Он је оценио да Србија има просторно и временски озбиљне дефиците воде.

„Постоје периоди током године када имамо воде више него што нам треба у неким деловима, јављају се поплавни таласи, са друге стране лето и јесен у већем делу Србије доноси дефиците и проблеме“, рекао је Пузовић.

Додао је да се тренутно граде три велика система којим држава доводи воду до парцела.

„Очекујемо да у наредних пола године завршимо пројекте за системе и у Панчевачком риту и у Тополи и у Чачку. Ту не стајемо, чека нас разговор са локалним самоуправама, пројектовање, и изградња система за дистрибуцију те воде“, рекао је он.

Пузовић је навео да држава даје кредите и субвенције за набавку модерне опреме за наводњавање, како би све пољопривредне културе могле да буду заливене.

„У наредних неколико месеци ћемо пустити тендер за Ресавску долину, што је нови пројекат, а развијамо техничку документацију за Неготинску низију“, рекао је Пузовић.

Додао је да ће држава доношењем нове стратегије развоја наводњавања дефинисати сва дефицитарна подручја и одредити приоритете за развој наводњавања пољопривреде, као и обезбеђивања довољно воде за пиће свим грађанима.

Навео је да се по питању водоснабдевања у централној Србији гради озбиљан систем са акумулацијом Сврачково, код Ариља, која треба да снабдева регион од 500.000 становника питком водом.

„Гради се од 2010. године. Очекујемо да у наредне 3-4 године буде пуштена у рад та акумулација“, рекао је Пузовић и додао ће то бити прва „зелена“ акумулација и да ће Рзав бити заштићен.

Навео је да се активно иновира техничка документација за акумулацију изнад Куршумлије, те да је у петнаестак година уложено више од 35 милиона евра у тај пројекат.

„Очекујемо да догодине кренемо у завршетак тог пројекта, а грађевински нам је потребно од 2,5 до 3 године, да завршимо радове. Са те акумулације неких 500.000 људи треба да пије воду“, рекао је он.

Навео је да ће се градити акумулација на реци Убачи изнад Уба, што ће омогућити одбрану од вода, заливање долине Тамнаве и да се водом снабдева становништво.

Пузовић је поручио и да однос према води, која је ограничен ресурс, у Србији мора да се промени, а грађане је позвао да штеде колико могу.

Додао је да су, према неким калкулацијама, губици воде у системима у Србији од 30 до 70 одсто и истакао да је држава кренула у акцију обнове водоводних мрежа, што ће смањити све губитке.

Говорећи о урбаним поплавама, попут последње у Београду, Пузовић је рекао да ће се кроз реконструкције канализација доћи до тога да се на време евакуишу те велике воде.

Подсетио је да је две трећине Србије брдско-планинско, где су опасност бујичне воде, па је до штете тек неколико сати.

„Држава издваја озбиљна средства за реконструкцију, санацију и изградњу нових објеката. Србијаводе за шест година имала је преко 720 градилишта у 103 општине и града. Живи се безбедније. Али апсолутна сигурност не постоји јер смо 40 година имали градњу где не треба да буде, у долинама великих малих река и потока“, закључио је Пузовић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг