Боловање у трајању од два месеца, допунско и додатно осигурање, 100 одсто боловање за негу болесног детета до пунолетства – неке су од новина Предлога закона о здравственом осигурању које ће се пред посланицима наћи ове недеље. Уколико би предлози били усвојени, готово целокупан систем здравственог осигурања био би знатно измењен.

Родитељи тешко оболеле деце су до сада морали да се довијају на разне начине како би могли да их негују. Сада ће им то бити законски омогућено.

– Родитељи ће сада моћи да буду са децом до излечења, или до њиховог пунолетства, уз 100 одсто надокнаде, а до сада су имали 65 одсто примања – рекао је државни секретар Министарства здравља Берислав Векић, истичући да се то односи на малигне болести, али и метаболичка, хронична обољења која траже вишегодишње лечење.

Нема ограничења, малигне болести, ретка обољења, емтаболичка оболења, хронична која траже вишегодишње лечење

Према садашњем закону, они који немају оверену здравствену књижицу имају право само на хитну медицинску помоћ. Нацртом новог закона лечење без оверене књижице биће проширено на палијативно збрињавање, на обавезну вакцинацију и имунизацију, као и на скрининг прегледе.

Лекарима ће бити омогућено да, када испуне норму у државној институцији у којој су запослени, допунски раде у трајању од трећине радног времена или у тој установи, или да потпишу уговор са највише три додатне приватне.

Приватници ће моћи да изнајмљују простор од државних установа у трајању до 20 година, тамо где ти простори нису потребни. На њима је да опреме тај простор и након периода од 20 година тај простор и опрема припашће држави.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс, РТС