Председничке, парламентарне и локалне изборе 3. априла у Србији пратиће више од 4.000 посматрача из домаћих организација ЦРТА и ЦеСИД као и делегације Европског парламента, Канцеларије ОЕБС за демократске инситуције и људска права (ODIHR) и Европске мреже организација за праћење избора (ENEMO).

Домаћа организација Црта саопштила је уочи изборног дана да формила до сада највећу посматрачку мисију која ће оценити квалитет процеса гласања на председничким, парламентарним и београдским изборима, али и најавила да неће посматрати локалне изборе у преосталих 13 градова и општина.

„Изборе ће посматрати више од 3.000 посматрача, дупло више него на изборима 2020. године, обучених по највишим међународним стандардима“, најавили су из организације Црта.

Када је реч о методологији, Црта ће извештавати о републичким и београдским изборима на основу два случајна узорка, репрезентативна за Србију (500 бирачких места) и за Београд (450 бирачких места), односно на основу укупно 950 бирачких места.

Центар за слободне изборе и демократију (CeSID) ће током изборног дана на терену имати 942 посматрача.

Заједно са агенцијом ИПСОС Србија најавили су да ће организовати паралелно бројање гласова, уз објављивање процене излазности и изборних резултата парламетарних, председничких и београдских избора. Такође, CeSID ће, како је истакнуто у саопштењу, током дана редовно извештавати и о изборним неправилностима.

Њихов метод заснива се на стратификованом узорку од 864 бирачка места, са којих ће се током дана прикупљати подаци о излазности односно током вечери о изборним резултатима.

Канцеларија ОЕБС за демократске инситуције и људска права (ОДИХР) имаће нешто више од 250 посматрача у оквиру мисије коју предводи Даглас Вејк.

„Мисија ће проценити спровођење избора у односу на усклађеност са опредељењима ОЕБС и другим међународним обавезама и стандардима за демократске изборе, као и са националним законодавством“, истакнуто је у саопштењу ОДИХР.

Најављено је и да ће на дан избора, мисија ОДИХР удружити снаге с делегацијама Парламентарне скупштине ОЕБС, Парламентарне скупштином Савета Европе и Европским парламентом и заједнички посматрати отварање биралишта, процес гласања, бројање гласова и сумирање изборних резултата.

Делегација Европског парламента (ЕП) по први пут ће посматрати изборе у Србији. Предводи је посланик ЕП из редова социјалдемократа (С&Д) Тајс Ретен, док су чланови Делегације известилац ЕП за Србију Владимир Билчик (Европска народна партија), известилац из сенке за Србију из групе „Обновимо Европу“ Клемен Грошељ, посланик немачких демохришћана (ЦДУ) Свен Симон, посланик групе Европских конзервативаца и реформиста из Румуније Кристијан Терхес, Јакоп Далунде из редова европских Зелених и посланик групе Идентитет и демократија из Словачке Иван Давид.

Међу посматрачима ће бити и Делегација Парламентарне скупштине Савета Европе, коју чини 19 чланова на челу са пољским политичарем Александером Поциејом.

Европска мрежа организација за праћење избора (ЕНЕМО) акредитовала је шест међународних експерата за изборе и 10 дугорочних посматрача за парламентарне изборе у Србији, а шеф Мисије Пјер Пеитиер најавио је да ће мисија пратити поштовање људских и политичких права, укључујући равноправност полова, као и понашање органа за управљање изборима, регистрацију бирача, кампање учесника и жалбе на изборни процес.

ТопПрес/ Извор: Фонет