Крагујевац –  Потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић позвао је све грађане Србије да данас дођу у Крагујевац на велики приказ снаге наше војске.

„Поред све опреме и технике, коју сте делимично могли да видите и на данашњој вежби на Пештеру, моћи ћете да видите и оно што војску у Србији чини баш онаквом каква јесте, а то су њени људи. Моћи ћете да видите њене спортисте, пилоте, артиљерце, пешадинце, момке и девојке који ће приказати борилачке вештине и своја знања и умећа“, најавио је министар Стефановић.

Министар одбране је рекао да ће на приказу бити и занимљивих садржаја намењених најмлађим посетиоцима, наводи се у саопштењу Министарства одбране.

„Такође млади људи имаће прилику да се ближе упознају са војним позивом и да можда одлуче да нам се придруже. Очекујем да грађани имају један леп дан, да заједно са својим војницима проведу понедељак у Крагујевцу и виде због чега је Војска Србије то што јесте – најчвршћи бедем своје отаџбине, своје једине Србије“, поручио је Стефановић.

Министарство одбране и Војска Србије на Видовдан 28. јуна од 12:30 часова организују у Крагујевцу до сада највећи тактичко-технички збор под називом „Отворени дан“ на простору између стадиона „Чика Дача“ и Музеја „21. октобар“.

На манифестацији ће бити приказано више од 40 система наоружања и војне опреме из домаћег развоја као што су модернизовани тенк М – 84АС2, самоходни артиљеријски системи „Нора“, „Тамнава“ и „Шумадија“, роботизоване земаљске платформе и беспилотне летилице, нова теренска и борбена возила, модернизовани ПВО системи, као и велики број средстава и компонената које производи одбрамбена индустрија Србије.

Пратећи програм обухватиће изложбу наоружања и униформи из Првог светског рата, практичне приказе борилачких вештина као и дресуре службених паса. За најмлађе ту је могућност да се фотографишу са пилотима и припадницима специјалних јединица, маскирају камуфлажним бојама и још много тога.

Војска Србије за окупљене грађане на манифестацији „Отворени дан“ припремиће и чувени војнички пасуљ, додаје се у саопштењу.

ТопПрес/ Извор: Танјуг