Крагујевац – У Србији се данас обележава Дан сећања на жртве у Другом светском рату и 78. годишњица масовног стрељања цивила, међу њима и ђака и професора, у крагујевачким Шумарицама.

У знак сећања, и ове године у спомен-парку у том граду одржан је Велики школски час, уз подсећање на један од највећих злочина у историји човечанства и одакле су послате поруке мира и толеранције и апел читавом свету да се овакав злочин више нигде и никада не понови.

Велики школски час се крај споменика стељаним ђацима и професорима одржава од 1971. године, када је изведена поема „Црни дан“ Душка Радовића.

У оквиру Великог школског часа изведена је поема „Поуке из шуме“ сценаристе и редитеља Александра Шурбатовића.

„Инспирације није мањкало ни једног тренутка, све време ми је била у свести сама страхота догађаја. Рад је био напоран, писање поеме трајало је годину дана. Требало је одржати ниво претходних песника који су радили на поемама, споменућу Душка Радовића и Десанку Максимовић, и задржати тај интегритет читаве церемоније“,  рекао је Шурбатовић, сценариста и редитељ поеме „Поуке из шуме“.

У Крагујевцу је стрељано три хиљаде грађана међу којима су били и ученици гимназије.

„Показујемо да гајимо културу незаборава и да та култура одржава нас јер онога тренутка кад Срби забораве Шумарице и Крагујевац 21. октобра 1941. године неће више ни они сами постојати“, каже Никола Селаковић, генерални секретар председника Републике Србије.

„Јако је лепо видети све школе и основне и средње да овог дана долазе у Шумарице, да деца долазе колективно, чак и без позива долазе људи, сећамо се онога што се десило и шаљемо поруку мира целом свету“, истакао је Радомир Николић, градоначелник Крагујевца.

Тог 21. октобра страдали су и припадници ромске популације. Међу невиним жртвама нашло се и 23 ромске деце уличних чистача обуће.

„Када погледате да је за сваког грађанина давано 50 Рома аутоматски мора да скочи тај просек људи који је нажалост стрељан. Само из моје породице имате 17 мушкараца који су стрељани тог дана“, напомиње Милан Петровић,  председник Удружења грађана „Стабло“.

Комеморативној манифестацији крај споменика „Прекинут лет“ познатијег као V/3 присуствовали су амбасадори и пријатељи града.

Сваког 21. октобра на Великом школском часу у Крагујевцу пошаље се јединствена антиратна порука и порука мира да су свету довољне једне Шумарице, 21. октобар се од 2012 године обележава и као Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату.

Акција је изведена 16. октобра 1941, иако је наредбу познату као „сто за једног“ генерал Франц Беме обзнанио 10. октобра.

У тој наредби је стајало да ће за сваког убијеног немачког војника или фолксдојчера бити стрељано 100 цивила, а за сваког рањеног 50.

Тако се дошло до броја од 2.300 људи које треба побити, а стрељано је око 2.800 грађана.

Рација у Крагујевцу почела је 18. октобра увече, а по списку београдске полиције, прво су похапшене осведочене присталице партизанског и четничког покрета, заједно с њима и Јевреји.

Потом је командант окупираног Крагујевца Ото фон Бишофсхаузен предложио мајору Паулу Кенигу да 19. октобра рацију спроведе у околним селима Белошевац, Мечковац, Маршић, Корман, Ботуње, Грошница, Горње и Доње Грбице. Велика рација мушког становништва у Крагујевцу, узраста од 16 до 60 година, почела је 20. октобра.

Старији су одвођени из кућа, кафана, продавница, радионица, с пијаце, ђаци из школа, а привођени су уз објашњење а ће им бити замењене личне карте.

Први цивили, углавном Роми и Јевреји, стрељани су увече тог дана на Становљанском пољу повише Шумарица.

Стрељање у Шумарицама, у дубодеринама крај Ердоглијског и Сушичког потока из којих је било тешко побећи, почело је 21. октобра у седам сати ујутру и трајало је непрекидно до 14 часова.

Међу стрељанима је било и млађих од 16 година.

Данас у Спомен-парку „Крагујевачки октобар“ доминира Споменик ђацима и професорима, аутора Миодрага Живковића који је због облика, римског броја пет назван „Пето три“.

У Шумарицама се налази и мала црква где се 21. октобра, уочи Великог школског часа служи молебан за стрељане.

У Србији се 21. октобар, од 2012. године, обележава као Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату.

ТопПрес/ Извор: РТВ, Танјуг