Почеле су пријаве за финансијску подршку пацијентима са ретким болестима и породицама обелилих у виду три врсте ваучера, а првог дана пријављивања послато је 150 захтева.

Оливера Јововић из Групе за унапређење квалитета живота породица са децом која су оболела од ретких болести и осталих који су оболели од ретких болести изјавила је за Танјуг да је првог дана пројављивања интересовање било огромно.

„Јуче смо имали преко 150 позива и исто толико мејлова који су стигли од људи који су заинтересовани да остваре једну од три помоћи државе или све три помоћи“, рекла је Јововић.

Навела је да је процедура прилично једноставна и да се све информације налазе на сајту Министарства за бригу о породици и демографију, где постоји одељак подршке оболелима од ретких болести.

„Ту се налазе сва три обрасца, као и word документ где је објашњено на који начин се остварију ове бенефиције“, објаснила је Јововић.

„У зависности од тога да ли се захтев подноси за доделу једнократне новчане помоћи, за доделу ваучера за куповину лекова и медицинских средстава или за доделу ваучера за рехабилитацију и рекреацију, подносилац захтева попуњава образац за одређену врсту подршке и доставља га Министарству за бригу о породици и демографију, Групи за унапређење квалитета живота породицама са децом која су оболела од ретких болести и осталих који су оболели од ретких болести, на адресу Булевар Михајла Пупина 2, Београд и путем електронске поште podrskaretkebolesti@minbpd.gov.rs“, рекла је Јововић.

Навела је да једнократна финансијска помоћ износи 25.000 динара, ваучери за куповину лекова и медицинских средстава су у износу од 35.000 динара и ваучери за рехабилитацију и рекреацију су у износу од 50.000 динара.

„Најважније је истаћи да они морају бити уписани у Регистар лица оболелих од ретких болести који води Институт за јавно здравље Батут. У овом моменту Регистар броји око 3.000 оболелих, али није касно за оне који нису уписани да то учине и сада. То могу проверити са својим лекарима специјалистима из терцијарних установа и добиће информацију да ли су уписани и каква је процедура“, рекла је Јововић.

ТопПрес/  Извор: Танјуг