Прањани – Огромно интересовање влада за први српски Сабор виолиниста у Прањанима. Није искључено да се на тродневном саборовању појави и председник Србије Александар Вучић, који је подржао оснивање али из његовог кабинета још није потврђен долазак.

Иначе, Прањани су највеће село у овом делу Србије по површини, али и по још једној чињеници. Ово насеље убедљиви је српски првак по броју породица са троје и више деце. Сваке године имају дан када се такве породице окупе, а малу планинску варошицу подно Сувобора и Равне Горе, преплаве малишани.

Ових дана центар села је узаврео, пун радника, путара, а занимљиво је да нема куће која у ове саборске дане неће имати госте.

Многи су окречили своје оронуле приземљуше, искрчили дворишта, спремни да приме све намернике жељне звука Србије и мириса планинске руже, која се овде зове шипурак.

Међутим, ово село одавно није мирисало на врео асфалт као овог августа.

,,Захвални смо Предузећу за путеве и директору Зорану Дробњаку за сваки квадрат асфалта, наше комунално предузеће данима ради на сређивању прилазних путева, привредници Горњег Милановца су већ ту али и из суседног града Чачка, који су се одмах укључили на саборски звиждук.

У ваздуху се осећа да је најмање десет села од Милошевог Такова до Добриње добило енергију каква се није видела неколико деценија пре. Задивили су ме људи овог краја колико идеја имају, колико сами доприносе за овај оснивачки Сабор. Печат на све ставио би долазак председника Србије, али ја не могу још увек да потврдим ту информацију. Једно је сигурно: послати су и позив и молба“ казао је председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић, који је јуче неколико сати провео на састанку са Прањанцима којем су присуствовали цео савет Месне заједнице, припадници полиције, директори јавних предузећа, волонтери и бројни грађани.

Биће ово још једно велико ,,Нећете веровати“ . Знам шта значи виолина у српском народу , познајем одлично свако брдо, богаз и гостопримство које може пружити часни сељак, а често мислим да је то одавде потекло. Али морам да признам да често мењам мишљење када се нађем у другом селу и другом крају. Кад све саберем и одузмем – широко је срце народно овде. Уствари, то је она Србија коју често помињем у својим причама – Србија која постоји, и која се неизмерно воли“ каже Гвозден Николић, који је идејни творац Сабора виолиниста.

Гвозден Николић, идејни творац Сабора, фото: ГЗС

А да ли ће доћи председник Србије? Николић је одговорио:

– Не знам. Волео бих да видим да један председник Србије коначно постане члан оснивачког одбора. Велика част, и велики темељ. Молио сам Ковачевића да га позове. Знао сам лично неколико предходних председника. Све их поштујем одреда јер су они председници моје Србије. Недавно сам дочекан као човек у домаћинству Воје Коштунице у Белановици, код Љига. Позва ме човек у кућу, понуди коцку шећера и воде. Велика част. А ко је најбољи не желим да ценим, то је на народу. Ако смем да кажем, овај последњи је сигурно највреднији и то се види. Свугде га, брате, има. Није поређење, али народ каже за добрим коњем се прашина диже. Верујем да ће стићи и у Прањане“ – казао је Николић.

Иначе Сабор почиње у петак, 16 августа, дизањем саборске заставе уз звуке химне „Свилен конац” . Следи изложба пољопривредних машина додела признања најбољим сељацима из Таковског краја.

Пар сати касније одјекиваће виолина, најпре старе гарде, затим најмлађег покољења, па концерти мајстора на краљици иструмената.

Седам професорки виолине свира српске двојке

А субота је дан за мегдан. Главно такмичење почиње у 20 сати. Наступиће једна од најбољих словеначких група „Терафолк” која је веома популарна у Европи, иако свира само Шишићеву музику и српске двојке.Ту је и један од врхунских виолиниста, Бранко Ристић, професор ромске музике у Лондону, који је као млад сиромашан Ром из ваљевског села Грабовица постао човек коме се диве широм Британије, Аустрaлије и Канаде због репертоара који је јединствен. Перица Васић се неће обрукати, њега сви знају, по умећу и људскости.

ТопПрес/ ГЗС