Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић обишао је данас радове на реконструкцији пута између Младеновца и Смедеревске Паланке и најавио да ће ове године, ако све буде како треба, почети изградња брзе саобраћајнице „Вожд Карађорђе“, којим ће читава Шумадија бити премрежена брзим саобраћајницама и аутопутевима.

Весић је рекао да Србија не гради само аутопутеве и брзе саобраћајнице, већ уређује локалне и регионалне путеве, међу којима је и пут између Смедеревске Паланке и Младеновца дужине 22 километра.

Подсетио је да је тај пут „крпљен“ пре неколико година и додао да је било време да се коначно уради онако како заслужују грађани, који живе у том делу наше земље. Навео је да је у Смедеревској Паланци прошле године урађено скоро 15 километара путева вредности готово 600 милиона динара, док је на територији целог Београда држава урадила више од 80 километара путева вредности 3,6 милијарди динара.

Што се самог Младеновца тиче, Весић је рекао да је урађено или се тренутно ради 10 километара регионалних путева.

„На тај начин показујемо како Србија коначно има новца да уређује не само аутопутеве и брзе саобраћајнице већ и важније локалне и регионалне путеве који омогућавају бољи живот грађана“, рекао је Весић.

Навео је да је, када је у питању крај који је обишао, најважније то што ће већ током ове године, ако све буде како треба, почети изградња брзе саобраћајнице „Вожд Карађорђе“ која ће обезбедити бољи комфор живота за људе, развој локалне привреде и развој туризма.

Навео је да ће се у првој фази радити око 80 километара од Малог Пожаревца преко Младеновца, Орашца, Аранђеловца до Чибутковице у Лазаревцу, према аутопуту „Милош Велики“, док ће се у другој фази радити део према Рачи и од Тополе према Крагујевцу.

„На тај начин ћемо читаву Шумадију премрежити мрежом брзих саобраћајнице и аутопутева“, истакао је Весић.

Како је рекао, ако се томе дода обилазница око Крагујевца чија је изградња у току, а која треба да буде повезана са Мрчајевцима односно са аутопутем „Милош Велики“, то значи да ће људи у овом крају бити потпуно саобраћајно повезани што ће им омогућити више инвестиција, бољи живот и да остану у својим местима.

„Ако томе додамо и брзу пругу између Београда и Ниша, за чију ће изградњу тендери бити расписани током ове године, а која ће иначе пролазити кроз овај крај, то ће потпуно променити начин живота у Шумадији“, рекао је Весић.
Истакао је да Србија, која је богата и економски снажна, може да развија сваки део своје земље и додао да је Шумадија то одавно заслужила, саопштило је министарство.

Председник општине Младеновац Владан Глишић захвалио је министу Весићу на посети и додао да ће саобраћајница Младеновац – Смедеревска Паланка на територији младеновачке општине бити обновљена у дужини од скоро пет километара.

Истакао је да је рехабилитација овог пута важна из два разлога од којих је један велика фреквенција саобраћаја на тој деоници, а други безбедност грађана јер пут пролази и кроз насељено место. Глишић је захвалио на подршци када су у питању све инвестиције у општини Младеновац где је, између осталог, реконструисан пут између Малог Пожаревца и Младеновца у дужини од скоро девет километара.

Такође, навео је да се тренутно раде две важне саобраћајнице – улица Смедеревски пут у насељу Баташево, у дужини од једног километра кроз насељено место, а друга у месној заједници Село Младеновац, где се реконструише близу два километра државног пута ка селу Дубона.

Председник општине Смедеревска Паланка Никола Вучен каже да је пут Смедеревска Паланка – Младеновац једна од најзначајнијих деоница за Смедеревску Паланку с обзиром да гравитира ка београдској општини Младеновац, као и да је то свим становницима Смедеревске Паланке више од 50 година био једини излаз на аутопут Коридор 10.

Истакао је да је у протекле четири године, захваљујући Влади Србије и ресорном министарству, на територији Смедеревске Паланке реконструисано више од 140 километара регионалних путева.

„То се никада до сада није десило, а реконструкција ове деонице је за Смедеревску Паланку највећа капитална инвестиција што се тиче путне инфраструктуре и сигуран сам да је ово прави пример како држава брине и о мањим локалним самоуправама“, рекао је Вучен.

ТопПрес/ Извор: Танјуг