Путарина ће се од следеће године, осим на ауто-путевима, наплаћивати и на брзим саобраћајницама у Србији, а за највеће шлепере и на појединим магистралним путевима који су оптерећени, изјавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић. Он је најавио да ће бити формирано и посебно предузеће које ће бавити само наплатом путарине.

„Путарина се по нашем закону сада наплаћује само на ауто-путевима. Већ до 2026. године имаћемо завршених скоро 180 километара брзих саобраћајница па ће почети наплата и њиховог коришћења, али не преко рампи, већ сателитским праћењем возила. Цена путарине на брзој саобраћајници не може да буде иста као на ауто-путу али ће се коришћење наплаћивати“, рекао је Весић.

На питање зашто се оснива посебно предузеће за наплату путарине, министар је рекао да се очекује да, са наплатом путарине на ауто-путевима, брзим саобраћајницама и највећим шлеперима на појединим магистралним правцима, износ буде око три пута већи, него ове године када се очекује више од 40 милијарди динара прихода, а такав посао превазилази капацитете „Путева Србије“.

Министар је указао и на потребну реорганизацију путарских фирми, како би се једна бавила само ауто-путевима, друга свим осталим путевима и посебна која ће наплаћивати путарину.

На питање када ће држава престати да субвенционише „Путеве Србије“, с обзиром на приход од наплате путарине, који је годишње око 33,7 милијарди динара, министар је појаснио да се путеви не могу реконструисати само из тог извора, будући да је у Србији око 6.000 километара магистралних путева које треба да се реконструишу, од 15.000 километара колико их је укупно.

Зато, додао је, држава има обавезу да улаже у путну инфраструктуру, али и напоменуо да то нису класичне субвенције, јер се та средства користе за реконструкцију путева, а не за плате.

Када је реч о заједничким таговима са земљама у окружењу, Црном Гором, Хрватском и Грчком, који нису прорадили у складу са најавама, Весић је рекао да се то није догодило зато што су давали нереална обећања и због нерада појединих који су у „Путевима Србије“ задужени за примену система јединствене наплате путарине.

ТопПрес/ Извор: Танјуг