Пријава грађана који живе у нелегалним објектима за прикључак на струју, воду, гас или даљинско грејање почиње 15. септембра, а министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић позвао је данас све њих да се пријаве, како би остварили једно од основних људских права, а општине да озбиљно приступе овом процесу. „Од 15. септембра до 15. октобра сви који живе у нелегалним објектима моћи ће да се пријаве и легално се прикључе на комуналну инфраструктуру. Ми ћемо од 1. септембра започети медијску кампању, како бисмо грађанима појаснили процедуру пријаве“, рекао је Весић.

Захтеви се, подносе у општинама, а да би се неко пријавио за прикључак мора да приложи купопродајни уговор или било који други уговор. Уколико то не поседује, прилаже изјаву, оверену код нотара, у којој се потврђује под кривичном и материјалном одговорношћу да та особа ту и живи са породицом и да нема други стан, напоменуо је министар.

„То је европска пракса, Европски суд за људска права је одлучио да је то основно људско право, и ово је једна хуманитарна мера којом помажемо људима који нису криви што живе у нелегалним објектима“, рекао је Весић.

Нагласио је да се ова мера не односи на инвеститоре, нити на пословне објекте.

Додао је и да грађани у року од тих месец дана, од 15. септембра до 15. октобра, стичу право на прикључак, а само увођење струје, воде или грејања, зависи од динамике надлежних предузећа.

Грађани ће платити пуну цену прикључка, коју предузеће одређују према својим ценовницима.

Такође, предузећа немају право да траже било какве доказе од грађана, осим потврде из општине и на њима је да утврде само техничке услове за прикључење.

„Мој позив свима који живе у нелегалним објектима је да се пријаве, а за општине да се добро организују, да појачају број људи који ће решавати по захтевима грађана и да одреде службе за рад на терену, које ће помоћи људима, како би се што више њих пријавило и легално прикључило, навео је Весић.

Указао је и да ова одлука не прејудицира исход процеса озакоњења, већ омогућава остварење основних људских права, јер прикључак на струју или воду, не сме да зависи од статуса објекта у којем неко живи.

„Само у Београду има око 50.000 објеката, односно око 110.000-120.000 људи који немају легалан прикључак на струју. Ово је хуманитарна мера којом олакшавамо живот грађанима“, рекао је Весић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг