Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је да су данас на снагу ступиле измене Закона о озакоњењу објеката те ће грађанима који живе у нелегалним објектима бити омогућено да се прикључе на струју, воду и канализацију.

Весић је истакао да Влада сада има рок од 15 дана да донесе Уредбу којом ће прецизирати услове и начин на који ће се вршити прукључење.

„Та Уредба је скоро завршена, разговарали смо са надлежнима у Електродистрибуцији, Србијагасу, другим комуналним предузећима и дефинисали смо тај подзаконски акт и он ће бити усвојен у инаредних 7 до 10 дана“, рекао је министар.

Он је за Танјуг изјавио да се те врсте прикључака сматрају основним људским правом, и да ће пријаве почети 15. септембра.

„План је да пријаве које почну 15. септембра трају до 15. октобра. Пријаве ће бити отворене у општинама и ту ће бити посебни шалтери где ће људи моћи да се пријаве, а када општина буде утврдила да особа испуњава правне услове по Закону ти спискови ће се достављати надлежним комуналним предузећима“, објаснио је Весић.

Додао је и да прикључења не морају да се заврше до 15. октобра када је последњи дан за пријаву, као и да је на овај начин могуће прикључити само један објекат.

„До 15. октобра се само стиче право да се прикључите, а касније ће се прикључења вршити у зависности од динамике коју могу да изврше јавна предузећа. Ова могућност прикључења односи се само на грађане и грађанке који су власници станова у којима живе и решавају своје стамбено питање, а не односи на пословне објекте већ само на станове и куће у којима људи живе“, објаснио је Весић.

Весић је истакао да ће доказивање нелегалног објекта бити лако, уз попуњавање посебног формулара.

„Формулар ће бити подељен општинама, грађани ће га испуњавати, а када општина утврди да су испуњени правни услови тада ће ти грађани и грађанке долазити на списак преко кога ће та надлежна предузећа моћи да их прикључују у складу са својим ценовником и условима“, подвлачи Весић.

Министар Весић је данас посетио Бачку Паланку, где је обишао локације погођене олујом.

ТопПрес/ Извор: Танјуг