Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић рекао је данас да ће министарство на чијем је челу бити спремно да 15. новембра започне изградњу брзе саобраћајнице „Карађорђе“, која ће спојити ауто-пут Београд- Ниш и ауто-пут „Милош Велики“ преко Аранђеловца.

„Бићемо спремни да почнемо да градимо брзу саобраћајницу ‘Карађорђе’ 15. новембра, од Малог Пожаревца, преко Младеновца, Аранђеловца, Тополе до Чибутковице у Лазаревцу. То ће бити веза два аутопута кроз Шумадију. Наравно изградња зависи од тога да ли је могуће обезбедити новац“, рекао је Весић.

Како је истакао министар, ове године биће завшрена изградња 166 километара ауто-путева и брзих саобраћајница, а до краја 2026. године чак 487 километара, што је огроман искорак за Србију.

Весић је рекао за ТВ Хепи да ће ове године бити завршено око 50 километара на Моравском коридору, од Кошева до Трстеника и од Прељине до Адрана, док ће комплетан ауто- пут бити завршен наредне године.

„Током 2024. године биће пуштено у саобраћај и 23 километара Дунавског коридора, од ауто-пута до Пожаревца, као и 11 километара од Голупца до Великог Градишта, као и 19, 5 километара ауто-пута од Паковраће до Пожеге. Након тога, од Пожеге ћемо одмах кренути са радовима према Дугој пољани, ка Црној Гори, на првој и десетој деоници, а уговорићемо ове године и наставак од Пожеге ка Републици Српској, ка Котроману, до Златибора“, рекао је Весић.

Такође, каже, ове године биће завршено и 5,8 километара брзе саобраћајнице од петље Дивци до Ваљева, 18 километара на деоници Сремска Рача-Кузмин, 54 километара брзе саобраћајнице Шабац-Лозница.

„Убрзано радимо саобраћајницу ‘Осмех Србије’, пуном паром се ради на брзој саобраћајници Београд-Зрењанин. У 2026. години биће завршен и комплетан Фрушкогорски коридор, са три моста у Новом Саду. Ради се и гради на све стране, јер се права децентрализација постиже тек када се изграде путеви и пруге и повежу људи. Све остало су празне приче“, рекао је Весић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг