Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић рекао је данас да се у Србији годишње догоди око 34.000 саобраћајних несрећа у којима живот изгуби око 500 особа и да је то за око 30 одсто више него у земљама ЕУ.

Весић је то изјавио на конференцији за медије посвећеној подизању свести о безбедности у саобраћају која је организована на штанду Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у оквиру 55. Међународног салона аутомобила.

На конференцији су поред Весића учествовали директор Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић као и жртве саобраћајних несрећа Деа Ђурђевић, Славиша Савић, Милан Срдић, а штанд је посетио и министар унутрашњих послова Братислав Гашић.

„У саобраћајним несрећама годишње настрада десеторо деце, више од сто младих особа као и 150 лица које су старија од 60 година“, рекао је Весић и додао да око стотину људи годишње изгуби живот само зато, јер нису користили сигурносни појас.

Нагласио је да је јако важно радити на образовању возача, као и осталих учесника у саобраћају.

„И зато је данас овде са нама саобраћајна полиција, Агенција за безбедност, као и они који граде путеве, ‘Путеви Србије’ и ‘Коридори Србије’ и сви ми који на неки начин учествујемо на стварању саобраћајне инфрастурктуре, како би скренули пажњу на то да је важно да водимо рачуна о безбедности саобраћаја“, истакао је Весић.

Додаје да ће и промене Закона о саобраћају сасвим сигурно унапредити безбедност на путевима, али и да се много тога може постићи уколико се буде радило на образовању људи и подизању свести.

„Радимо на томе да им показујемо шта се дешава уколико имају само један тренутак непажње“, навео је Весић и позвао окупљене да уживају у вожњи својих аутомобила, али да воде рачуна о безбедности.

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре ове године је први пут представљено на посебном штанду у оквиру Међународног салона аутомобила.

На штанду Министарства који је постављен у хали број 2, представљена су и јавна предузећа „Коридори Србије“ и „Путеви Србије“, као и Агенција за безбедност саобраћаја, а које, у својим областима, презентују свим заинтересованим посетиоцима сајма услуге које нуде и указују на значај безбедности и одговорног понашања у саобраћају.

Посетиоци штанда могу и да се информишу о томе како напредују велики пројекти из области путне инфраструктуре које спроводи Министарство, попут изградње ауто-пута Сремска Рача – Кузмин, брзе саобраћајница Нови Београд – Сурчин, обилазнице око Београда, аутопута од Прељине до Пожеге, саобраћајнице Иверак – Лајковац…

ТопПрес/ Извор: Танјуг