Ветеринарска инспекција појачала је надзор и контролу исправности меса на свим манифестацијама, у оквиру мера за сузбијање афричке куге свиња, изјавила је данас начелница инспекције Љиљана Ивањац.
Ивањац је подсетила да се током јесени традиционално одржава низ манифестација, сајмова и вашара, које надзире и контролише Ветеринарска инспекције и истакла да се ће сада бити посвећена посебна пажња услед актуелне епидемиолошке ситуације АКС.

Она је рекла за Танјуг да је АКС дијагностификована у 15 области Србије, као и да је обавеза Ветаринске инспекције да појача надзор и контролу и на изложбама и сајмовима животиња.

Такође, неопходно је да организатори најкасније 10 дана пре одржавања пријаве манифестацију, након чега им се дају јасне инструкције.

Ветеринарска инспекција поручује да ће, као и до сада, строго контролисати месо које се продаје и бити присутна на лицу места свакодневно,од првог до последњег дана.

„Битно је да смо спремни да реагујемо у појачаним акцијама, посебно са надзором и контролом места у коме се одржава манифестација. Циљ Ветеринарске инспекције је да манифестација буде под сталним надзором све време“, нагласила је она.

Традиционални Шабачки вашар је почео данас у том граду, а Ивањац је подсетила да се сутра одржава „Купусијада“ у Мрчајевцима.

„Ми смо већ изашли на терен и органозовали ветеринарску службу. Унапред радимо контроле угоститељских објеката и печењара. Колеге су и данас на терену. Очекујем извештај“, истакла је она.

Навела је да је Министарство пољопривреде у сарадњи са Министарством унутрашњих послова на целој територији земље увело контроле транспорта возила које превозе живе животиње и храну животињског порекла, а све у сврху појачане контроле због постојања афричке куге.

„На потезу Мрчајеваца смо уз сарадњу са Министарством унутрашњих послова и саобраћајном полицијом поставили три саобраћајна пункта. Предузимамо све мере да манифестација у Мрчајевцима прође тако да сва храна која буде изложена буде контролисана и провереног порекла“, рекла је Ивањац.

Рекла је да се ове јесени очекује вашар у Шапцу, у Смедеревској Паланци, као и да ће на северу Војводине бити бројне манифестације са припремом хране у котлићима.

„На територији целе земље, за све манифестације Ветеринарска инспекција има календар и већ се знају имена људи који ће бити на тим манифестацијама. Сви излагачи хране животињског порекла морају преко организатора да унапред пријаве учешће шефовима ветеринарских инспеција у окрузима где је манифестација“, рекла је Ивањац.

Поред појачане контроле продаје меса на манифестацијама, Ветеринарска инспекција, како кажу, месецима уназад контролише и печењаре и објекте за промет хране.

У последњој ванредној контроли у Мрчајевцима уништен је 41 килограм мених прерађевина, јер објекти нису имали доказе о пореклу хране.

На седници Оперативног штаба за спречавање, сузбијање и искорењивање заразне болести афричке куге свиња је закључено је да ће бити настављена појачана контрола промета, а да ће на свим јавним манифестацијама које би по анализи ризика могле евентуално допринети погоршању епизоотиолошке ситуације, надлежни органи посветити посебну пажњу.

ТопПрес/ Извор: Танјуг