Топола – Побрђа Опленца људи су од давнина користили за узгајање винове лозе. Место из кога винарија Александровић потиче, вуче своје корене, а пре свега назив, из далеке прошлости. Породица Александровић, која се више од сто година бави виноградарством и винарством, од почетка је блиско сарађивала са виноградарима и винарима краљевих подрума, а налазила се и међу оснивачима Венчачке виноградарске задруге.
„Моја породица је овде на овим просторима више од 200 година, мој прадеда Милош Александровић био је међу оснивачима Венчачке виноградарске задруге у селу Бања 1903. године. Већ тада смо имали значајне површине под виноградима, око 20.000 чокота, шпалирски начин садње. Деведесетих година, по окончању пољопривредног факултета ја обнављам производњу вина у породичном подруму под кућом и тада се упуштам у овај свет вина подижући винограде. Сада винарија Александровић поседује 75 хектара винограда, искључиво производи вина од грожђа из сопствене производње. Годишње је то око 300.000 литара вина, а наше тржиште поред Србије је, Јапан, Хонгконг, Шангај, Токио, Русија, Њујорк, Калифорнија, извозимо вина у 18 земаља“, каже за ТопПрес Божа Александровић, власник винарије „Александровић“.

Када је 1992. године чувени дворски подрумар Живан Тадић, који је после II светског рата емигрирао у Канаду, сазнао да породица Александровић обнавља винарску традицију опленачког краја, послао је у Винчу оригиналну рецептуру – сортни састав Тријумфа, најбољег вина краљевих подрума, које се пре другог светског рата пило на скоро свим европским дворовима. Тако је у овом подруму, на основу пожутелог рукописа почела да се исписује нова страница дуге породичне историје виноградарства и винарства ослањајући се
на искуства предака, нова научна сазнања и модерну технологију.

„Тријумф је дефинитивно наш бренд, радимо га од 1992. године са тим вином освојили смо бројне медаље, пронело је славу по свету. У Бугарској је проглашен за најбоље вино Балкана а 2012. за најбоље вино у Љубљани. Ту је и Харизма, Тријумф розе, Тријумф Голд, Регент, Родослов, Варијанта… Имамо богату палету вина, од белих, розе и црвених. Винарска производња је озбиљан посао, мој тим ради у сличном саставу већ 20 година, знамо посао и посвећени смо максимално. Поднебље око Опленца је богом дато за производњу вина, ми желимо да уградимо у интернационалне сорте грожђа поднебље на ком расте винова лоза. Због тога наша вина имају једну специфичност, префињеност, веома су воћна на мирису, са лепом и свежом киселином. Вино је дете поднебља тог парчета земље и парчета неба под којим настаје“, рекао је овај винар из Винче.
Иза винарије Александровић много је пехара, признања и успеха. Рецепт за светску славу Божа нема, али истиче да је за успех потребно пуно рада, знања, среће и добра година.

„Година треба да буде са умереном количином падавина, август, септембар и октобар да буде лепо време са довољном количином сунца и наравно, да се изборимо са биљним болестима. Није проблем произвести добро вино проблем је поновити, ми смо некако истрајали на том путу квалитета. Дешавала су се лоша вина и лоше године али најбитније је да оно што иде у боцу са нашим потписом мора да буде одређеног квалитета. Кроз време смо стекли поверење наших купаца и они то знају да награде“, каже Александровић.
Винарија Александровић бележи преко 10.000 посета на годишњем нивоу. Њихови посетиоци су љубитељи вина из земље и иностранства, којима српска Тоскана и те како има шта да понуди.
ТопПрес
