Топола – У храму Божијем посвећеном Светим женама мироносицама које су  прве сазнале најрадоснију вест Васкрсења Христовог, одржана је Света Литургија коју су служили свештеници из Тополе уз пратњу Црквеног хора „Опленац“.

Поред бројних мештана из Винче и околних села,  данашњој Светој Литургији присуствовао је и председник општине Топола Игор Петровић и већник за инфраструктуру Драган Јовановић.

Фото: ТопПрес

Они су исказали захвалност на позиву и пожелели срећну славу овогодишњим домаћинима славе Милошу Стевановићу и протојереју – ставрофору Ђорђу Радишићу.

„Као и сваке године, од кад смо почели да градимо овај свети храм 1996. године који је посвећен Светим женама мироносицама, увек треће недеље по Васкрсењу Христовом, ми се  окупљамо овде, пререже се славски колач, причести народ и после тога на ручак у ресторан Путник. Храм је по благослову Епископа Шумадијског господина Саве Вуковића почео да се зида 1996. године а завршен је 2016. године када га је освештао Епископ Шумадијски господин Јован. Од тада се врше обреди и литургија као у сваком Светом храму и обележава се храмова слава“, рекао је за ТопПрес протојереј – ставрофор Ђорђе Радишић.

Ставрофор Ђорђе Радишић, фото: ТопПрес

Овај празник посебно је значајан за православне хришћане, јер су Свете жене мироносице биле прве које су објавиле најрадоснију вест о Христовом Васкрсењу.

„Свете жене мироносице пратиле су Христа и донеле уље на гроб, тада су виделе да је камен на гробу померен и да је Христос васкрсао.  Унутра није било тела и јавио им се анђео који им је рекао, ‘зашто тражите живога међу мртвима’. Христос је васкрсао и оне су прве благовестиле Христово васкрсење,  поред тога што су донеле свето миро“, наглашава ставрофор Ђорђе Радишић.

ТопПрес

Председник општине и његов наследник на Светој Литургији у Винчи, фото: ТопПрес
Домаћини славе, фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Храм у Винчи, фото: ТопПрес