foto tanjug apfoto tanjug ap

Све очи ветеринарских инспектора у Србији тренутно су упрте ка граници са Мађарском, због опасне заразне болести – афричке свињске куге, која се појавила код комшија. Прошле године су од афричке куге оболеле свиње у Румунији, тако да Србија није у доброј позицији. Вирус је у окружењу, а надлежне службе раде, како кажу, све да спрече појаву болести код нас.

Експанзија афричке куге била је у периоду између 2012. и 2014. године, када је донета наредба Министарства пољопривреде о мерама које се предузимају да би се спречила болест – објашњава за „Новости“ Саша Остојић, руководилац Центра за контролу заразних болести Управе за ветерину.

– То подразумева забрану пошиљака живих свиња и прерађевина од свињског меса, месо и свега што није третирано термички на температури од 80 степени целзијуса. Упоредо с тим, последње две године пратимо ловишта, дивље свиње. Јак је надзор и код домаћих свиња, уколико постоје неке сумње или кад има угинућа, да бисмо болест, ако се појави, открили у почетној фази, јер симптоми нису приметни.

Недавно је Министарство пољопривреде забранило увоз свиња, свињског меса и производа од свињског меса из Мађарске. То подразумева строге контроле на граничним прелазима, чак не могу да се унесу ни сендвичи направљени од свињског меса.

– Болест није зооноза, значи не преноси се на човека, али је такве природе да се лако шири, а како је уништавање животиња једини „лек“, економске штете могу бити велике – сматра Остојић.

– Велику улогу у ширењу болести има и сам човек. Зато није забрањен само комерцијални промет меса са Мађарском, већ се при уласку у Србију контролише и лични пртљаг, како се не би провукла нека роба неконтролисаног порекла од свињског меса, па чак и сендвич.

Вакцина против афричке куге не постоји. Не постоји ни лечење, чак је, како објашњава Остојић, лечење и забрањено, јер не постоји имуни одговор.

– Болест изазива велике економске штете и последице по здравље животиња, па би то, уколико се појави код нас, могло да утиче на целокупну производњу свиња у Србији – говори Остојић.

– Због тога је битно да се подигне ниво биосигурносних мера, да се води рачуна о здрављу и кретању животиња, као да се свака промена здравственог стања пријави. Србија је непосредно угрожена од појаве болести, зато смо у сталном контакту и са ловцима, јер болест углавном прво напада дивље свиње.

КЛАСИЧНА КУГА

Свиње у Србији се вакцинишу против класичне свињске куге. То је један од разлога због којег свињско месо и свиње не могу да се извозе на територију ЕУ. Наше свињско месо не може чак ни да прође кроз земље ЕУ.

– Можемо да престанемо да их вакцинишемо када будемо сигурни да је популација заштићена од класичне куге свиња. Од 2010. године нисмо имали класичну кугу свиња, па ћемо највероватније још ове године радити вакцинацију, а да са опрезом престанемо да их пелцујемо тек кад будемо сигурни да неће доћи до избијања новог вируса.

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости, Ј.Субин