Фото: ТопПрес

Више деце, више радости у кући. Али нажалост, углавном и више бриге у планирању кућног буџета. Помоћ вишечланим породицама зависи и од локалне самоуправе, тачније буџета општине у којима живе. Ко све и како може да олакша издатке тим породицама?

Три дечака – школарца. Три пара патика, три ранца и комплета књига, три јакне, три ужине свакога дана. Мајка Биљана Метлаш најбоље зна колико је тешко подизати троје деце. Зато је свака помоћ драгоцена.

На треће дете добила је бесплатне уџбенике, додуше не све – само један део. Оброке у школи плаћа упола мање, а у школу пливања треће дете иде бесплатно, јер је то одлука приватног спортског центра.

На бесплатне часове које организује општина на којој живе не могу да иду – термин је такав да би морали да изостају с посла и школе.

„Трошкови попут исхране у школи за сву тројицу, школа пливања, спортић за два млађа детета, школа кошарке за најстарије дете, школа енглеског само за најстарије дете нас то кошта месечно 34.750 динара“, каже Биљана Метлаш.

Све то без школског прибора, осигурања, екскурзије, рекреативне наставе.

„Дешава се да на крају ми који имамо троје и више деце одлучимо да тај гратис препустимо некоме ко је самохрани родитељ или деци која су социјално угрожена“, додаје Биљана.

По рођењу, деца добијају новац од државе, али и локалне самоуправе дају новац родитељима. Тако је и у Београду. Једнократне помоћи од 10.000 до 40.000 динара за четврто дете и бесплатан вртић за треће и свако наредно дете.

„Постоје иницијативе разних удружења који сматрају да би родитељи са троје и више деце требало да остварују више помоћи, јер причамо о наталитету и рађању више од једног или два детета“, наводи Гордана Племић, Удружење „Родитељ“.

Једно од таквих је и „Покрет за децу 3+“ из Чачка. На њихов предлог породицама са троје и више деце умањени су рачуни за комуналне услуге за 10 до 50 одсто у Новом Саду, Краљеву, Пожеги, Чачку, Косјерићу, Великом Градишту.

Пројекат поносна картица „Цена мунус за 3+“ спроводи се у 25 локалних самоуправа и подразумева да родитељи имају попуст у 2.500 продавница.

Међутим, у Београду мање од трећине породица са троје и више деце има картицу која им обезбеђује попуст при куповини гардеробе, улазница за културне институције и спортске активности.

Покрет је предложио и додатне мере: умањење пореза, бесплатну ужину и дневни боравак, веће студентске стипендије. За то је и мајка Биљана Метлаш која истиче да правила како олакшати родитељима са троје и више деце нема, него је све препуштено доброј вољи појединаца.

ТопПрес/ Извор: РТС