Директорка Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) Сања Радојевић Шкодрић изјавила је данас да ће држава у оквиру програма „Скок у будућност – Srbija Expo 2027“ уложити више од 200 милиона евра за иновативне лекове и ретке болести, као и да ће се у наредна два, три месеца обићи породилишта широм Србије ради њихове модернизације.

Шкодрић је за телевизију Пинк рекла да ће се у току наредна три месеца обићи сва породилишта, анализираће се њихова инфраструктура и на основу резултата те анализе направиће се редослед реновирања.

Она је подсетила да се завршавају потпуно нова породилишта у Лесковцу, Врању и Прокупљу, као и да је држава раније реновирала нека породилишта.

„У Ћуприји је реновирано 2016. године, у Аранђеловцу је завршено прошле године заједно са болницом, а у Смедеревској Паланци завршено је 2018. године“, казала је Шкодрић.

Истакла је да је државни интерес да се свака беба роди у свом месту, односно у свом граду, уколико порођај није компликован, као и да се створе савремени услови за порођај.

„То значи да ће свака трудница током порођаја имати свој бокс у порођајној сали, а након тога ће постојати родитељска соба са купатилом. У њој ће породиља поред себе имати блиску особу која је ту 24 сата поред ње, тако да ће моћи да јој дода чашу воде, промени пелене, намести јастук и све остало што је потребно“, рекла је Шкодрић.

Како је навела, све то је немогуће очекивати од медицинских сестара.

„Нигде у свету не постоји толико медицинских сестара и свуда и у развијеним земљама то је решено на овакав начин“, казала је Шкодрић.

Истакла је да је ово један од начина да се спречо акушерско насиље и нељубазност особља, као и да је потребно радити на међусобној комуникацији.

„Истраживање је показало да је јако лоша или уопште не постоји комуникација између здравственог особља и пацијената, што на крају доводи до овог облика насиља“, закључила је Шкодрић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг