FOTO PIXABAY.COMFOTO PIXABAY.COM

Између 55 и 60 одсто домаћинстава месечно оствари попуст од пет одсто јер редовно плаћа рачуне. ЕПС-ове анкете показују и да 81 проценат грађана штеди струју. Многи због тога мењају и навике јер воде рачуна да уређаје који троше највише струје, укључују ноћу по јефтинијој тарифи.

Домаћинствима значи да у месечном обрачуну имају више киловата потрошених по нижој тарифи јер је тада струја четири пута јефинија.

Потрошачи истичу да углавном машину за веш и бојлер укључују ноћу, док неке домаћице и скувају ручак по јефтинијој тарифи.

ЕПС-ова статистика показује да јефтинију струју ноћу може да користи 70 одсто српских домаћинства јер имају двотарифна бројила. Они који имају једнотарифне струјомере немају ту могућност. Негде око 37 одсто енергије се утроши у нижој тарифи, то зависи од сезоне и времена. Конкретно у фебруару, када је реч о грејању, тај процент иде и до 42 одсто – објашњава директор Снабдевања електричном енергијом Радован Станић.

Нижа трифа свима траје осам сати, али не почиње у исто време. Од 22 часа до шест сати ујутру или од 23 сата до седам часова ујутру. У Београду од поноћи до осам ујутру.

Нижа тарифа у појединим деловима Србије почиње у различито време да би се, како кажу у ЕПС-у, избегло преоптерећење електросистема.

Тврде и да сезонско померање часовника не ремети коришћење јефтиније струје јер се сигнал за промену тарифе са зимским и летњим рачуњем времена усклађује аутоматски.

Нижу тарифу означава црвена лампица, ако не светли све време значи да не региструје јефтину струју.

– Требало би да ради идикаторска лампица. Постоје две могуће околности или да уклопни сат односно направа не ради како треба или да једноствно ни бројило не региструје нижу тарифу. У том случају би се требало обратити надлежној диструибуцији да се провери о чему се ради – каже Станић.

Да грађани редовније измирују рачуне за струју показује и све боља наплата, а за фебруар је премашила 96 процента.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс/ РТС