Више од милион ученика основних школа из земаља Западног Балкана усвојило је и унапредило вештине критичког мишљења, решавања проблема и програмирања у оквиру регионалног пројекта “Школе за 21. век“ у којем је учествовало 18.000 наставника из целог региона, речено је данас на конференцији поводом завршетка тог програма.

Пројекат “Школе за 21. век“ је трогодишњи образовни програм вредан 10 милиона фунти који спроводи Британски савет на територији Западног Балкана, а финансира Влада Велике Британије.

У оквиру програма одржава се и Државно такмичење у програмирању на микробит уређају за ученике основних школа, а у финалу учествује 20 пројеката.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић рекао је да се у Србији за то такмичење пријавило 200 тимова из 170 школа и истакао да је поносан на ученике и наставнике који су, каже, на најбољи начин представили своје дигиталне вештине и искористили их за пројекте који имају практичну примену у свакодневном животу.

“Представљена су различита решења за заштиту животне средине, која имају примену у пољопривреди, али и нека која могу да помогну особама са инвалидитетом, као и бројна друга креативна решења“, рекао је Ружић.

Истакао је да је важно да ученици током школовања стекну практична знања како би били спремнији да одговоре на захтеве савременог начина живота.

“Овај програм један од најбољих видова како то може да функционише“, рекао је Ружић и захвалио амбасади Велике Британије на подршци и сарадњи на пројекту у који су укључене све школе у Србији.

Подсетио је да је програм “Школе за 21. век“ започет као пилот пројекат 2017. и 2018 године и додао да је фокусиран на развој критичког мишљења код ученика, вештина за решавање проблема из програмирања уз коришћење микробит уређаја.

Ружић је навео да је модернизација и дигитализација образовног процеса један од приоритета Владе Србије истичући да је то кључно за будућност младих људи, за развој њихових компетенција, као и дигиталне писмености.

Нагласио је да је улагање у образовање најисплативија инвестиција наводећи да је пре две године од првог разреда основне школе уведен предмет Дигитални свет, као и да се паралелно ради на опремању свих школа ИТ опремом и развијању нових електронских услуга које грађанима штеде време.

“Омогућили смо услугу електронског уписа у вртић, основне и средње школе чиме је олакшан стресан период за родитеље и децу“, рекао је Ружић.

Руководилац програма „Школе за 21. век“ Клер Сирс рекла је да је више од милион ученика из земаља Западног Балкана стекло нове вештине и могућности и да је у програма било укључено 18.000 наставника из целог региона, од којих је трећина из Србије.

“Кроз разноразна такмичења деца су могла да прикажу своје иновативне програме, тимски рад, креативност, сјајне идеје. Програм је успео да без обзира на све препреке, пре свега током пандемије, донесе иновације и дигитализацију у образовни сектор и донео је измене наставног плана и програма“, рекла је Сирс.

Амбасадорка Уједињеног Краљевства у Србији Шан Маклеод изразила је задовољство што је Влада Србије препознала сарадњу на пројекту “Школе за 21. век“ као улагање у будућност.

Маклеод је навела да је ИТ један од најдинамичнијих сектора српске привреде и једна од најплодотворнијих области за сарадњу две земље.

“ИТ однедавно има већи удео у БДП Србије него пољопривреда, ваши иноватори извозе огромну креативност у свет. Када сам дошла у Србији један од приоритета био је јачање билатералних односа између Србије и Велике Британије и фокусирање на будућност, а ученици који учествују у овом такмичењу јесу будућност“, рекла је амбасадорка.

ТопПрес/ Извор: Танјуг