Топола –  Први чокот на имањима Васиљевића из Горње Трнаве код Тополе засађен је давне 1961. године. Засад је проширен 1982. да би 2009. године традицију својих предака наставио Момчило Васиљевић ширећи засаде и настављајући припрему вина.

Фото: ТопПрес

„Под виноградом имамо 38 ари,  углавном стоне сорте има нешто винских. Мој отац се такође бавио виноградарством то су биле старе сорте сада се прешло на нове, али површина се увек увећавала и настојали смо да ту традицију сачувамо.  Ова година је била изузетно добра за грожђе није било кише, болести, сачувало се добро. Већи део смо обрали пре кише, немамо оштећења и добра је зарада била. За производњу грожђа има рачунице мада сељак је увек незадовољан која год да је цена али треба бити реалан. Ми смо прве количине грожђа послали за Словенију, остало је завршило на нашем тржишту,  Београд и за нашу манифестацију Опленачку бербу, нешто смо и овде од куће продали тако да смо овом сезоном презадовољни“, каже за ТопПрес Момчило Васиљевић.

Момчило Васиљевић наставио стопама својих предака, фото: ТопПрес

Према речима овог виноградара његови наследници ће засигурно наставити стопама предака а уз помоћ локалне самоуправе и министарства улагаће још више у винску производњу.

„Моја деца ће наставити и следеће године планирамо да засадимо око 20 ари винских сорти због производње вина. Синовима је жеља да изађу на један хектар засада и да то буду пола винске, пола стоне сорте.  Помоћ државе и општине је битна, ја нисам користио субвенције јер их тад није ни било али за нове засаде ћемо користити као и за шљиве и јабуке јер и то планирамо да посадимо“, истиче Васиљевић.

Фото: ТопПрес

Производњу грожђа у селима око Тополе прати и производња вина. Рецептура за припрему овог божанског пића преноси се са колена на колено а вино се у подрумима чува за посебне прилике.

„Део вина смо спремили за Опленачку бербу и продали, сада за нас припремамо за зиму. Прошле седмице смо завршили са бербом грожђа, након муљања, ово је сада у фази превирања. До краја нас чека свакодневно мешање и два или три претакања, након тога бистрење да би добили финални производ. Обично се чува у бурићима али ове године ћемо део и флаширати тако да ће вино бити врхунско обзиром да је грожђе  било изузетно добро, није имало буђ, трулеж“, објашњава овај виноградар из Горње Трнаве.

Припрема вина у селима око Тополе традиција, фото: ТопПрес

Традиција припреме домаћег вина није се пуно мењала, једино је према речима Васиљевића, механизација заменила људски рад. Како он каже, раније муљачи нису одвајали шипурину па је око припреме вина било више посла, али је и квалитет био бољи. Сада пак имамо веће количине али како је рекао наш саговорник, на млађима остаје да усавршавају технику и да припремају вино за које ће увек бити купаца.

ТопПрес

Да би вино било добро мора проћи кроз неколико фаза, фото: ТопПрес