Право на попуст због уштеде електричне енергије у октобру 2023. године остварило је 1.870.469 домаћинстава. Највећи попуст од 40 одсто добило је 30 одсто домаћинстава, док је за 12 одсто корисника рачун мањи за 20 одсто.

Попусти су између осталог и подстицајна мера за грађане како би се одговорно односили према електричној енергији, рационално је трошили, чиме не само да штедимо већ и унапређујемо енергетску ефикасност.

Прве уштеде домаћинстава већ су евидентиране у октобарском рачуну. Од укупно 3.201.628 домаћинстава која су могла да остваре уштеду, више од 58 одсто смањило је потрошњу струје за више од 5 одсто у односу на исти месец у претходне две године. Највише су штедели грађани у Београду, Суботици, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, Смедереву – рекао је први човек „Електропривреде Србије“ Душан Живковић, и подсетио да су износи попуста увећани у односу на прошлу годину.

Додатни попуст ове године је и умањење од 5 одсто уколико домаћинства коришћење електричне енергије у нижој тарифи увећају за 5 одсто у односу на исти месец претходне године. Ту погодност остварило је 374.579 домаћинстава, односно 11 одсто.

Осим што су грађани остварили попуст за рационално коришћење електричне енергије, укупна потрошња домаћинстава мања је за 8,75 одсто у односу на октобар 2022. године, односно 20,16 одсто у односу на октобар 2021. године.

ТопПрес/  Извор: РТВ