Смрзнуте или конзервисане вишње су одличан антиоксиданс, али не могу да се пореде са свеже убраним, зато сада треба уживати у сезони овог кисело-слатког и врло здравог воћа.

Вишње су јако добре за здравље из више разлога, тврде научници. Осим што су добре у спречавању несанице, регулишу крвни притисак и смањују ризик од кардиоваскуларних болести. Вишње ће вам помоћи да дуже будете младолики, а имаћете и здравију косу.

Традиционална медицина дуго признаје благодети овог воћа.

Ово кисело-слатко воће се показало веома успешним у смањењу упалних процеса и ублажавању бола код артритиса, нарочито код гихта. Истраживања су утврдила да чаша сока од вишања може да ублажи болове у зглобовима јер активни састојци из овог воћа смањују количину мокраћне киселине која је узрок проблема.

Осим тога, вишње су алкалне природе и могу бити врло корисне за одржавање пе-ха равнотеже у организму. Неутралишу киселост и спречавају желудачне тегобе и друге пробавне сметње и дају телу додатну енергију.

Вишње садрже биљни пигмент антоцијан који је моћни антиоксиданс у превенцији анемије, срчаних обољења и тумора. Ово воће је богат извор калијума, има висок проценат воде, а садржај беланчевина је јако низак.

Вишње можете јести у неограниченим количинама.

Такође, садрже витамин Це, витамине Бе групе и кобалт који снижава крвни притисак. Јачају крвне судове, посебно капиларе. Дијабетичари их могу јести у неограниченим количинама, јер садрже врло мало шећера.

ТопПрес/ Извор: РТС