Влада Србије усвојила је данас Уредбу о привременој мери ограничавања цене гаса и надокнади разлике у цени природног гаса набављеног из увоза или произведеног у Србији у случају поремећаја на тржишту тог енергента, што ће за последицу имати повећање цене природног гаса за 11 одсто.

То ће утицати на крајње потрошаче чија ће набавна цена овог енергента бити увећана највише до тог износа, наводи се у саопштењу после седнице Владе Србије.

Како се додаје, циљ Уредбе је отклањање последица скока цене гаса као начин ублажавања последица енергетске кризе у циљу заштите привреде и грађана који су упућени на његово коришћење.

Влада је усвојила и измењену Уредбу о ванредној интервентној мери подршке произвођачима брашна, којом су обезбеђена додатна средства у износу од 193.558.000 динара за произвођаче који су то право остварили.

Усвојена је и измењена Уредба о утврђивању програма финансијске подршке пољопривредним произвођачима сунцокрета рода 2022. године, како би се очувала стабилност њиховог дохотка.

Влада је усвојила и Предлог закона о измени Закона о државним службеницима, којим се до 2025. године одлаже обавеза спровођења јавног конкурса за пријем у радни однос на одређено време због привремено повећаног обима посла.

До тада ће се, како је дефинисано, у складу са процесом модернизације и дигитализације успоставити Информациони систем за управљање људским ресурсима, који ће бити подршка иновираном кадровском планирању, што је предуслов да се осигура довољан број квалификованих и компетентних запослених у управи, ради постизања стратешких циљева, наводи се у саопштењу.

На седници је усвојена Уредба о условима и начину доделе и коришћења средстава за подстицање унапређења туристичког промета домаћих туриста на територији Србије, којом је за наредну годину обезбеђено 500 милиона динара за доделу 100.000 ваучера у вредности од по 5.000 динара за субвенционисани одмор грађана у Србији.

Ваучери могу да се искористе најкасније до 20. новембра 2023. године, а право на њих имају пензионери, незапослени, корисници посебне накнаде, права на негу другог лица, радно ангажована лица чија примања не прелазе 70.000 динара, ратни војни инвалиди, носиоци пољопривредног газдинства и студенти.

Влада Србије усвојила је и Предлог закона о филмском и осталом аудиовизуелном наслеђу, имајући у виду потребу за системским уређењем сваке појединачне области заштите културних добара сходно својим специфичностима.

Ова законска решења представљају услов системског приступа и уређења ове области на свеобухватан и сврсисходан начин, с обзиром на њен значај не само за историју, науку и културу, већ и за задовољавање потреба грађана.

Влада је усвојила и Закључак којим су из буџета обезбеђена средства Општини Свилајнац за хитну санацију висећег моста преко Велике Мораве, с обзиром да он није безбедан за употребу услед оштећења која су настала као последица поплава.

Усвојен је и Закључак којим су из буџета обезбеђена средства Чачку за хитну санацију моста преко Западне Мораве који спаја села Мршинци и Мрчајевци, што је једини мост од Чачка до Краљева, а тренутно је преко њега обустављен саобраћај.

На седници су донете и одлуке да се за споменик културе прогласе цркве светог пророка Илије у Јадранској Лешници, светог Илије у Меховинама, светог апостола Петра и Павла у Лешници и светог апостола и јеванђелисте Луке у Јаловику.

Вечерас у 20 часова биће одржана седница Владе у Палати Србија, којој ће на позив премијерке Ане Брнабић присуствовати и председник Србије Александар Вучић.

ТопПрес/ Извор: ФоНет