Аранђеловац – Одувек се сланина конзумирала у свежем стању, осушена и танко насецкана а може се користити и као додатак разним јелима. Али да ли сте знали да се од сланине може направити слатко? Овај посебан деликатес необичног укуса припремио је Влада Јовановић из Венчана код Аранђеловца и свој иновативни производ изложио на сајму хране и пића.

„Рецепт сам нашао на интернету, одатле је настала идеја да покушам и ја да направим тако нешто, наравно на свој начин. Користио сам намирнице које сам имао у својој кухињи али сам додао и оне које су купљене (бибер, со, шећер), тако да је настао изузетно укусан спој слатког и сланог и прави деликатес за све оне који воле необично и да се играју са укусима“, каже Влада.

Он додаје да је слатко од сланине први пут однео на сајам хране и пића и тада су, присећа се он, људи са чуђењем гледали у малу теглицу са необичним натписом.

„Када сам се појавио на сајму са слатким од слалине људи су ме са чуђењем гледали, било је свима необично, пробали су али су били скептични, како то од сланине слатко. Међутим, после неколико минута укус би им се свидео и са осмехом би се вратили по још“, истиче овај домаћин.

Он објашњава да се слатко од сланине релативно лако припрема и да рецептура није тајна, а за једну меру је потребно око 400 грама сланине и од тога ће се добити једна тегла од 170 грама слатког и пет-шест малих од 35 грама.

Фото: приватна архива

„Најпре се испржи сланина и када је скоро готова повади се а у масноћу која је остала додајемо лук црни и бели које смо изблендирали, со, бибер. Динста се па се затим дода парадајз који је такође изблендиран да би добили ситне комадиће који ће се лакше обрадити и парадајз пире, додајемо потом и жути шећер и јабуково сирће, још мало се динста а онда се врати сланиница која се првобитно пржила. Све заједно остаје на ватри још око пола сата да се укрчка и онда се сипа у вруће тегле и не затвара док се не охлади“, открива нам Влада.

Наглашава да ко воли љуто може додати чили а готово слатко се може конзумирати на различите начине.

„Пре употребе се мало загреје да се масноћа отпусти, може се служити уз шпагете, макароне, печење, као прелив а може и да се стави на хлеб па тако само да се једе. Нема јасно дефинисан укус, мало слади а мало је и слано, мени се свиђа а и мојим муштеријама који су га до сада конзумирали“, наглашава Јовановић.

Цена овог необичног деликатеса је 700 динара за малу теглицу од 35 грама.

Иначе, поред овог необичног рецепта Влада на свом имању припрема и разне врсте ликера, џинова, домаћих сирупа и традиционалне рецепте за слатку и слану зимницу. Са својим производима појављује се на сајмовима хране и пића и сајмовима туризма а купцима производе нуди и путем друштвених мрежа.

ТопПрес

Фото: приватна архива