foto tanjug.foto tanjug

Предлогом закона о изменама и допунама Закона о безбедности саобраћаја на путевима омогућена је брзина до 130 км/х на ауто-путу.

Овај закон се доноси да би се ускладила решења која се односе на ограничење брзине на ауто-путу са већином земаља Европске уније, саопштено је након седнице Владе Србије.

Тако ће досадашња највећа брзина од 120 км/х бити повећана на 130 километара на сат.

Подсетимо, ресорно министарство већ је тражило од МУП-а да изврши процену на којим деонцама ауто-пута може да се повећа брзина са 120 на 130 километара на сат још прошле године.

Директор полиције Владимир Ребић рекао је тада да Министарство унутрашњих послова очекује да евентуално повећање дозвољене брзине кретања на ауто-путу са 120 на 130 километара на час и предложи ресорно министарство.

На којим деоницама је могуће возити 130 км на сат биће познато након анализе. Након што се промени закон, уследила би промена сигнализације на путевима.

Стручњаци кажуи да наши ауто-путеви нису у толико лошем стању, тако да би могли да поднесу повећање брзине, али би свакако морале да се направе нове провере.

Повећање брзине, кажу они, највише би одговарало туристима и транзитним путницима који у великом броју пролазе кроз нашу земљу, али би са друге стране, утицали на безбедност саобраћаја јер би се, при већим брзинама, повећао и ризик.

И Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја изјавио је недавно да струка треба озбиљно да размотрити предлог да се ограничење брзине повећа са 120 на 130 километара на сат.

„Треба имати у виду да велики број аутопутева у Европи има три и више саобраћајних трака, док наш има две. Треба такође имати у виду и стање коловоза, опште стање нашег возног парка. Стручњаци, пре свега саобраћајне и грађевинске струке, треба да се изјасне о томе. Једно од могућих решења било би, на пример, да остане опште ограничење од 120, али да се законом дозволи да се, изузетно, на неким деоницама то ограничење повећа на 130“, предлаже Окановић.

ТопПрес/ Извор:  Б92