Влада ограничила највише цене шећера и млека, Робне резерве купују 31.000 тону пшенице по 40 динара за килограм

Влада ограничила највише цене шећера и млека, Робне резерве купују 31.000 тону пшенице по 40 динара за килограм

Влада Србије донела је на данашњој седници Уредбу о ограничењу висине цена основних животних намирница којом је одређена максимална малопродајна цена белог кристал шећера од 96,99 динара по килограму за сва паковања, а УХТ млека са 2,8 одсто млечне масти од 113,99 динара по литру. Донет је и Закључак о сагласности да Републичка дирекција за робне резерве купи до 131.000 тона меркантилне пшенице овогодишњег рода по цени од 40 динара по килограму, са урачунатим ПДВ-ом.

Наводи се да максимална произвођачка цена шећера за паковања од килограм, пет килограма и 10 килограма не сме прелазити 80 динара по килограму, а за сва остала паковања је одређена највиша цена од 88 динара за килограм.

У Уредби је наведено како трговци на велико морају да пласирају шећер трговинама на мало у року до 15 дана од закључења купопродајног уговора и да произвођачи шећера не смеју испоручивати ову намирницу у количинама мањим од просечних у последњих 12 месеци.

Уредбом је прописано да ће цене брашна тип 400 и тип 500, јестивог уља и свињског меса од бута остати на нивоу од 15. новембра прошле године.

Влада Србије је данас на седници донела Закључак о сагласности да Републичка дирекција за робне резерве изврши куповину до 131.000 тона меркантилне пшенице овогодишњег рода, по цени од 40 динара по килограму, са ПДВ-ом, саопштило је Министарство трговине.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић је раније данас рекао да је то добра цена, а да ће очекивани овогодишњи принос пшенице бити око три милиона тона.

Говорећи о тренутним залихама пшенице, навео да је пре десетак дана код свих овлашћених откупљивача и складиштара било 332.000 тона.

Нова Уредба о цени деривата и забрана извоза евродизела

Влада Србије је на данашњој седници донела Уредбу о измени Уредбе о ограничењу цена деривата нафте која ће важити до 31. јула.

Данас је истекла важност претходне Уредбе, па је због тога влада донела нову, а Министарство трговине, туризма и телекомуникација ће сутра до 15 часова објавити нове цене деривата које ће важити наредних седам дана, након што од Министарства енергетике и других надлежних органа добије предлог висине цена за евродизел и БМБ95.

ТопПрес/  Извор: Танјуг, РТВ

KOMENTARI