foto-tanjugfoto-tanjug

На седници Владе Србије, усвојен је предлог измена закона којим се укида обавезна употреба печата у пословању привреде.

Предлогом закона о изменама и допунама Закона о привредним друштвима, прописано је да се привредном друштву не може увести обавезна употреба печата у пословним писмима и другим документима.

Почетком примене закона, престају да важе и одредбе које правна лица обавезују на употребу печата и у 12 других закона, саопштила је Владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

„Овом одлуком Владе Србије отклања се још један непотребан административни терет за правна лица, што ће значајно утицати на унапређење привредног амбијента, побољшање позиције Србије на ранг листи СБ о условима пословања (Doing Business) и што је најважније, на промену свести код привредника, али и опште слике Србије у свету“, пише у саопштењу.

Захваљујући овој одлуци, како се додаје, почеће нова ера пословања привредних друштава у Србији, која ће омогућити да, са претходно донетим Законом о еПословању и пратећим подзаконским актима, правна лица постепено пређу на електронско пословање користећи електронска документа и потписе, елекронску размену података, као и електронски архивирана документа.

„Израда и употреба печата наметала је сувишну администрацију, утрошак времена, отежавала пословање и представљала додатно финансијско оптерећење, па се укидањем обавезе његовог коришћења значајно смањује оптерећење привреде“, наведено је у саопштењу.

ТопПрес/ Извор: Танјуг