Влада Србије усвојила је на данашњој седници Уредбу о утврђивању програма финансијске подршке пољопривредним произвођачима сунцокрета рода 2022. године, како би се очувала стабилност дохотка произвођача ове уљарице. Уредба је донета с обзиром на то да је било неопходно одржати прехрамбену сигурност становништва и ублажити последице тренутне ситуације узроковане растом цена инпута и сушом која погађа пољопривредну производњу, саопштено је из Владе.

Таква ситуација истовремено је отежала положај произвођача који очекују приход од своје производње да би могли да улажу у јесењу сетву пшенице, осталих жита и уљане репице, која је од изузетног значаја за прехрамбену сигурност становништва.

Чланови владе донели су Уредбу о ограничењу висине разлике у откупној цени сунцокрета, са циљем да се заштити тржиште и спрече деформације у формирању цене сунцокрета, која преовлађујуће учествује у формирању цене јестивог сунцокретовог уља, а које је изузетно важно за снабдевање потрошача, нарочито сиромашнијих социјалних категорија.

У структури дневне потрошње прехрамбених производа, велики део трошкова односи се управо на јестиво сунцокретово уље и с обзиром на то да су цене сировина и произвођачких инпута и даље на високом нивоу, а ситуација на берзама у земљи и окружењу и даље недовољно предвидива, било је неопходно донети ову меру, наводи се у саопштењу са седнице Владе.

Још седам дана забрана извоза евро дизела ЕН 590

Влада је на данашњој седници донела и измењену Одлуку о привременој забрани извоза евро дизела EN 590, којом се забрана продужава за још седам дана.

Доношењем ове мере спречиће се могуће штете по привреду и грађане, с обзиром на то да енергетска криза на светском тржишту и даље проузрокује претњу од настанка критичне несташице ове робе битне за грађане Србије, саопштено је из Владе.

ТопПрес/ Извор: Танјуг