Премијерка Ана Брнабић рекла је да је Влада Србије близу одлуке да поништи све уговоре са компанијом „Рио Тинто“ која је истраживала залихе литијума у области Јадра ради изградње рудника.

Она је за ТВ Пинк рекла да је Влада Србије „на ивици“ да донесе одлуку и прихвати све испостављене захтеве и додала да садашња власт није довела Рио Тинто у Србију.

„Нити смо их довели, нити смо обећали, нити смо урадили нешто што народ није знао, све што смо радили, радили смо транспарентно, слушамо наш народ“, рекла је она.

Како је додала, треба само видети „колики је цех“ за Рио Тинто, и колико и како треба платити прекиде споразума.

Брнабић је рекла да ће о томе још разговарати са председником Србије Александром Вућићем.

„Нисмо за то да председник Александар Вучић буде против наших одлука. Ми смо један тим. А он није за то, не воли када испуњавамо захтеве странаца, страних служби и агентуре плаћене из иностранства“, рекла је Брнабић.

Како је поручила, она нема никакав проблем да се захтеви испуне, а уговори са Рио Тинтом раскину.

Вулин: Тражићу од председнице Владе да ми за одлуку о повлачењу дозвола Рио Тинту, или било којој другој компанији, прикаже јасније аргументе

Мој глас не може да се очекује на основу силе која нам прети, већ на основу потреба Србије и њеног развоја, изјавио је данас министар унутрашњих послова Александар Вулин, поводом најаве премијерке Ане Брнабић да је Влада Србије близу одлуке да поништи све дозволе дате компанији Рио Тинто.

„Тражићу од председнице Владе Србије да ми за одлуку о повлачењу дозвола Рио Тинту или било којој другој компанији, прикаже јасније аргументе од вике организација које финансира Рокфелер“, навео је Вулин у саопштењу.

Мој глас, истиче Вулин, не може да се очекује на основу силе која нам прети, већ на основу потреба Србије и њеног развоја.

„Док не добијем аргументе који се не заснивају на непријављеним и нелегалним протестима, пребијањем мирних грађана који користе своје уставно право и слободно се крећу, док ми се не објасни зашто је група силеџија важнија од правне процедуре, нећу се изјаснити“, навео је министар у саопштењу.

„Пре него донесем одлуку, тражићу и да ми председник Србије Александар Вучић лично изнесе свој став, јер знам да он наређења не прима, ни од силеџија, ни од странаца“, поручио је министар унутрашњих послова Александар Вулин који борави у званичној посети Републици Српској.

ТопПрес/ Извор: Танјуг