Влада Републике Србије усвојила је јуче Уредбу о условима и начину доделе и коришћења средстава за подстицање унапређења туристичког промета домаћих туриста на територији Републике Србије за 2022. годину, којом су одобрени додатни туристички ваучери у вредности од по 15.000 динара, односно 10.000 динара за оне који су већ искористичи ваучере од 5.000 динара.

Право на ваучере, који морају да се искористе до 31. октобра ове године, имају пензионери, незапослени, корисници посебне накнаде, права на негу другог лица, радно ангажована лица чија примања не прелазе 70.000 динара, ратни војни инвалиди, носиоци пољопривредног газдинства, као и студенти.

Применом ове уредбе очекује се значајан допринос у интензивирању коришћења постојеће туристичке понуде у Републици Србији, умањење девизног одлива, али и умањење штетних последица изазваних епидемијом Ковид 19.

Током 2022. године већ је издато, а у знатном делу и искоришћено 100.000 ваучера по 5.000 динара, чиме се стимулише боравак домаћих туриста у земљи и утиче на продужење просечног броја ноћења домаћих туриста.

Имајући у виду да се ова уредба доноси од 2015. године, сасвим поуздано се може рећи да је до сада дала значајне резултате у подстицању домаћег туризма, а с обзиром на то да је сектор туризма и угоститељства највише погођен кризом изазваном епидемијом корона вируса, овај вид подстицања добио је додатно на значају пошто су велики губици донекле ублажени туристичким прометом домаћих туриста.

Велико интересовање грађана

Ваучери за одмор у Србији у вредности од 15 000 динара за 200 000 грађана које је обезбедила држава, изазвали су велико интересовање у свим домаћим туристичким центрима. Туристички радници у западној Србији тврде да су позиви за потврде о резервацији кренули одмах након објаве ове вести, а у Атомској бањи Горња Трепча увели су чак и нове телефонске линије како би одговорили свим заинтересованим грађанима. Њихова очекивања су да ће захваљујући ваучерима ова сезона бити изнад планираних очекивања.

Министарство позвало угоститеље да се јаве за ваучере

Министарство трговине, туризма и телекомуникација позвало је данас угоститеље у Србији да се пријаве ради реализације доделе ваучера за субвенционисано коришћење услуге смештаја у угоститељским објектима.

Овом пријавом се, како наводе из Министарства, подстиче боља видљивост домаћих угоститеља, као и промоција домаћег туризма.

Из Министарства појашњавају да се пријава, резервације и подношења захтева за рефундацију спроводи преко централно-информационог система у области угоститељства и туризма, еТуриста, те је неопходно да угоститељ буде евидентиран у овом систему.

Све информације у вези са пријавом и реализацијом доделе ваучера могу се наћи на сајту Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

Матић: Ваучери ће поспешити развој туризма у Србији

Министарка туризма, трговине и телекомуникација Татјана Матић оценила је данас да ће јутрос усвојена Уредба Владе о додатних 200.000 туристичких ваучера за летовање у Србији додатно допринети развоју домаћег туризма и угоститељства.

„Влада Србије јутрос је усвојила одлуку..која ће дати још један замајац нашој угоститељској и туристичкој привреди“, рекла је министарка Матић на отварању реновираног граничног прелаза Котроман према Босни и Херцеговини.

Судећи по гужви на прелазу Котроман, министарка је рекла да је летња туристичка сезона увелико почела и оценила да ће ваучери помоћи пре свега малим и средњим предузећима у сектору туризма да се развију.

Она је такође говорила о регионалном повезивању и оценила да се не може говорити о стратешком развоју туризма, угоститељства и трговине без повезивања у региону.

„И зато су нам важни БиХ и читав регион, а повезивање у оквиру иницијативе Отворени Балкан може донети само користи и добробит за све“, рекла је Матићева.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТВ