Влада Србије донела је данас одлуку да после 17.00 сати и викендом могу да раде само прехрамбене продавнице, апотеке и бензинске пумпе.

Влада Србије усвојила је тако најновије препоруке Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести ковид19.

Пијаце ће бити отворене и у данима викенда од шест часова ујутру до 15 часова.

Нове мере подразумевају да угоститељски објекти – кафићи, ресторани, барови, ноћни клубови и сплавови неће радити од петка у 17 часова до понедељка у пет сати ујутру без изузетка, сазнаје Танјуг у влади.

Угоститељским објектима је дозвољено да обављају делатности доставе хране нон стоп, 24 сата, седам дана у недељи, као и осталим привредницима чија је то основна делатност.

Тржни центри, продавнице гардеробе, кладионице, коцкарнице, дечије играонице, такође, неће радити од петка у 17 часова до понедељка у пет сати ујутру.

Ни фризерски и козметички салони, салони за негу лепоте неће радити током викенда.

У ову групу спадају и објекти из области спорта и рекреације – теретане, фитнес центри, базени, спа центри, балони за фудбал, кошарку, тенис или било који други рекреативни спорт.

Свим овим објектима дозвољено је да раде радним данима од пет ујутру до 17 часова.

Продавнице прехрамбене индустрије, трговинске радње, малопродајни објекти као и трафике, киосци и слично где се по правилу не улази у објекат приликом куповине могу радити како радним данима, тако и викендом, до 21 час.

Апотеке и бензинске пумпе (делатност продаје горива) могу да раде нон стоп, свакога дана без ограничења.

Још један изузетак представљају ресторани и барови који се налазе у оквиру хотела и приватних смештаја.

Они могу пружати своје услуге само и искључиво регистрованим и пријављеним гостима до 21 час свакога дана.

Ординације и лабораторије које пружају медицинске услуге могу да раде током читавог дана, укључујући и викенд.

Професионални спортисти могу користити спортске објекте за припреме за своја такмичења у току викенда.

Објекти и установе из области културе – биоскопи, позоришта, музеји и галерије моћи ће раде радним данима, као и суботом и недељом, до 17 часова.

Објекти и радње у којима се пружају услуге при чијем вршењу није потребно присуство корисника или су присуство и контакт ограниченог трајања, попут сервиса беле технике, техничких сервиса, кројача, обућара и стаклорезачких радњи могу радити радним данима до 21 час, а суботом до 17 часова.

Све ове мере усвојене су са циљем свођења социјалних контаката на апсолутни миниму, уз наду да ће оне дати жељени резултат и да ћемо у данима пред нама то видети и у бројевима заражених грађана корона вирусом.

Надлежне инспекције и комунална милиција строго ће контролисати поштовање ових мера, које ступају на снагу сутра.

Влада Србије и Кризни штаб апелују на све грађане да се понашају одговорно и не окупљају се у становима, приватним смештајима нити у било којим другим просторима.

Тиме угрожавају сопствено здравље, здравље своје породице и представљају ризик по своју целокупну околину.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТВ